Кирил Петков подхвана мафията, която ни засипва с фалшиви чужди плодове и зеленчуци!

България отблизо

Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се очаква заедно да формират коалиционно правителство. 

Днес експертите на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ дискутират реформите и предизвикателствата в сферата на земеделието. Дискусията на тема „Земеделие“ започна с минута мълчание в памет на жертвите от АМ „Струма“ и дома за възрастни хора.

Преговорите се водят от Кирил Петков. Той заяви, че е време вече мафията, която ни засипва с фалшиви чужди продукти, а изнася навън българските, да бъде въдворена, където и е мястото. Защото българската земя има достатъчен капацитет да храни с пресни и качествени плодове и зеленчуци нашата страна.

Най-сериозният проблем в България е използването и арендуването на земеделски земи, посочи Албена Симеонова от „Да, България“.

Представителите на най-малката партия, участник в коалиционните преговори, първа представи своите виждания за развитието на българското земеделие.

Според нея 80% от директните плащания отиват в по-малко от 2% от ползвателите на земи у нас. По думите ѝ трябва да бъде обърнато сериозно внимание в програмата за развитие на селските райони за така наречените тавани на плащанията.

Симеонова изтъкна, че в страни като Германия и Холандия плащанията са между 60 и 100 хил. евро, а у нас би могъл да се използва таванът на плащанията, който е 100 хил. евро.

„На тези сесии се чудя какво сме правили всички ние последните 30 години“, заяви един от лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той благодари на представителите на останалите политически сили за конструктивните коментари.

„Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет – ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови“, посочи Петков.

Добави, че е било „очевадно“ използването на Министерството на земеделието и агенциите по храните и горите като политически инструменти за контролиране на голяма част от населението под някаква форма.

Като приоритети очерта борбата с корупцията и политическите инвеститори в земеделието.

„Вносът на нелегална земеделска стока е безумен. Не е ясно кой как пуска камионите, които влизат на границата и как работят лабораториите на границата. Трябва да се направи нова схема на контрол, отчете още Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *