Кирил Петков: Протестиращите, които искат да свалят правителството са руски агенти!

България отблизо

„Когато едностранно беше спрян газът от Газпром, много бързо трябваше да намерим алтернатива. Цената на газа в САЩ е около една четвърт от цената на Газпром. Въпреки транспорта с кораби, разликата е толкова голяма, че може да се договори добра цена. Проблемът е, че сега всички търсят газ“, заяви Кирил Петков по Нова телевизия.

 

„Ние можем да си отстояваме интересите и имаме опции. Ще докажем, че никой не може да ни извива ръцете. Мисля, че крайната цена ще е еквивалентна с тази на руския газ. Хубавото е, че успяхме да договорим и цялото количество азерски газ. Бяхме на телефона с всеки един от акционерите на азерската компания.

Двата кораба са тръгнали, знаем кога ще дойдат и кога ще пристигнат. Договорът е подписан директно с американска компания. Не искам да кажа, коя е компанията, защото в момента целия свят търси газ. Поне докато договаряме дългосрочната цена е важно да запазим конфиденциалност“, заяви министър-председателят.

Той уточни, че корабите ще дойдат месец юни ( 8 и 23 юни ).  „Ако не се бяхме справили толкова добре, качването на цените щеше да продължи. След като можем да 3 дни да договорим по-добра цена, явно това правителство работи добре. Справихме се и с кризата покрай оръжията за Украйна“, допълни той.

Според него бившите управляващи се опитват да бутнат кабинета, но имат между 3 и 6 месеца, преди да попаднат под ударите на европрокуратурата.

Петков заяви, че разбира част от превозвачите. Цените им се качват и започват да бъдат натискани от пазара. Но уточни, че по време на срещата е бил прекъсван и са му поставяни искания за сваляне на министри, което според него е политически протест.

„Мярката, която исках да им съобщя, но нямах възможността, е че когато махнем акциза на газа –  продължава и сега диалогът с малките превозвачи. Не можем да се подаваме на чисто политическия натиск. Една част от тях защитават руския интерес.

Тези, които са защитавали руските интереси са от тази група на сваляне на правителството! Повечето хора разбират, че едни следващи избори, ще вкарат държавата в хаос по време на война, което е много опасно“, посочи премиера.

По думите на Петков, обвиненията към предишното ръководство на Булгаргаз са в Прокуратурата. 

„Ние поискахме от САЩ да ни дадат опция за нашите самолети, заради закъснението на Ф-16. Сега имаме един период от 2 години, обещаха ни самолети втора ръка, говорим за около 6 самолета. Не е договорено дали ще плащаме. Ако има разходи, ще са за поддръжка, няма да ги купуваме.

Това което чух за съжаление, и от ЕС и от САЩ е, че тази война ще продължи минимум няколко години. Колкото и да е неприятно, ние трябва да сме сплотени, това няма да свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че не вкарваме държавата в допълнителна криза, това правителство дава сигурност, че ще минем през този период“, каза още Петков

Tagged

1 thought on “Кирил Петков: Протестиращите, които искат да свалят правителството са руски агенти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *