Социалният министър разкри планове за голямо увеличение на пенсии и заплати!

България отблизо

Пенсиите се увеличават с 21,6% от 1 юли, заяви социалният министър Георги Гьоков пред Би Ти Ви. По думите му решението е обсъдено с финансовия министър Асен Василев.

При всички случаи след 1 юли минималната работна заплата ще е над 710 лв., каза още Гьоков. Според него  министърът на финансите не е против увеличението на минималната работна заплата, но смята, че ще е прецедент за една година два пъти да се увеличи. Гьоков увери обаче, че се работи в тази посока.

 

По думите му ще се запази COVID бонусът за пенсионерите, но ще се нарича инфлационна добавка. Има различни варианти, може след 31 юни да продължи да се плаща инфлационна добавка, а не COVID. Това за мен обаче не е най-доброто решение, каза още министърът.

Последните разговори с министъра на финансите са неокончателни, може би той трябваше да го съобщи като новина, но почти сме се спрели на този вариант – едно увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%, което компенсира тия 60 лв., в пенсията ги вкарва, плюс така преодолява до голяма степен инфлацията, каза Гьоков.

И ще има още едно действия върху размера на пенсиите, което го планираме от 1 октомври. То ще бъде така един вид преизчисляване на пенсиите, което да сближава старите пенсии с новоотпуснатите, разкри социалният министър.

Според него 80% от нещата в програмата на БСП са изпълнени. Наистина два месеца ни трябват, за да изпълним всичко, каза той и даде пример с помощите за отопление, които са осигурени за 300 хил. човека.

Гьоков коментира и антиинфлационната мярка за горивата. 25 ст на 50 литра гориво може би няма да стигнат за най-бедните, но ще стигнат за средната класа, на всеки се налага да пътува с автомобила си, каза той. Тя обаче все още се обсъждала между експертите в коалицията.

Всяко нещо, което може да се отдели като подкрепа за хората, ще го направим. Всяка стотинка ще отиде до българите, увери социалният министър.

Когато вляза в магазина, се плаша от цените, но не пазарувам аз, а моята съпруга. Ще бъде цинично да кажем, че министърът изпитва затруднения с пазаруването, обясни още министърът по повод високите цени на продуктите.

Социалният министър коментира и протеста на превозвачите в сряда, като заяви, че би отишъл да разговаря с протестиращите.

В сряда протеста затруднява хората, които отиват на работа, но са част от демокрацията. Ще го измислим, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *