Кирил Петков: Списъкът с корумпираните е от 20 имена, предадохме 19 от тях на двадесетия!

България отблизо

„Миналата седмица аз, като министър-председател, бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-тия ги предадохме.”

Това каза от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков на питане на Йордан Цонев от ДПС, който влезе в темата на движението и попита дали има действия и срещу „медийния монополист и олигарх“ Иво Прокопиев. Освен това обвини Петков в лъжа, че е казал, че няма да закача „този кръг“.

„Всички са равни пред закона. Моля ви, ако имате ясни сигнали за което и да е лице, включително и Прокопиев, радвам се да ми ги предадете. Оттук нататък всички ще са под един аршин”, каза премиерът и добави, че се занимава единствено с кръгове на крадци и хора, свързани с корупцията.

„Никога не сте чували от мен думите „Не закачайте този или онзи кръг“. Аз съм министър-председател на цяла България”, добави той. „Това е чиста откровена лъжа. Единствения кръг, който закачаме и щ го закачим много здраво, това е кръгът на крадците“, каза Петков и се зарече, че данъците на хората вече няма да се разпределят през едни и същи кръгове.

Цонев се опита да обясни, че не е казвал, че Петков е казвал, че няма да закача кръга на Прокопиев, а е казал „нямаме нищо общо с този кръг, не ни закачайте за него“.

Цонев защити депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто бизнес бил чист, нямал неизплатени заеми и попаднал несправедливо в списъка със санкционирани лица по закона „Магнитски“ на САЩ. „Шансът цялата американска администрация да е е объркала винаги съществува, но за съжаление имам повече доверие на тях, отколкото на прокуратурата, защото тя не се управлява демократично“, каза Петков.

Темата за „златните паспорти”, която присъства и в мотивите за санкциите по „Магнитски“, също стана повод за напрежение между ДПС и Петков.

„Ще стигнем до истината за „златните паспорти”. Стигнали сме почти до края. Ние подкрепяме да бъдат засегнати тези кръгове, които влошават средата. Защо обаче не приехте нашите идеи за законодателни промени за паспортите? Ние подаваме ръка, движим се в посока на антикорупционни законодателни промени”, каза депутатът от ДПС. Той заяви, че ДПС са за съдебната реформа, която е приоритет на управляващата коалиция.

„Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора в листа „Магнитски“, това минава през много голям филтър. Първо, трябва да има информация от посолството, после трябва да мине през администрацията на Белия дом, след това да се оцени дали ще донесе дипломатически скандал и едва тогава лицата се слагат в листа „Магнитски“ и се обявяват. Знам, че вие обжалвате. Шансът цялата американска администрация да се е объркала винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. Защо? Защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша“, каза още Кирил Петков, цитиран от offnews.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *