НАТО планира да увеличи войските си и в България

България отблизо
НАТО планира да увеличи своето военно присъствие на източния си фланг в близост до Украйна, евентуално и в България. Това съобщава ДПА, позовавайки се на източници, близки до западния военен съюз.

30-те страни членки на алианса са подписали съответното предложение тази седмица. Очаква се следващата да бъде обсъдено на заседание на военните министри от Алианса. То може да бъде изпълнено на практика до седмици. Тези планове на НАТО са точно обратното на онова, което иска Русия, посочва още ДПА.

 

Словакия и България също биха могли евентуално да приемат войски на НАТО, твърди изданието. „Много други съюзници са готови да дадат своя принос“, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Унгария обаче, че не вижда необходимост да приема сили на Алианса.

 

Заради напрежението около Украйна България също обяви, че е готова да приеме войски от партньорски страни в НАТО, но в рамките на обща батальонна бойна група, в която да е рамкова държава и домакин. Идеята е в групата да бъдат включени и военни от други държави, които да помогнат и за преодоляването на дефицитите в българската армия.

 

Такива бойни групи има в Полша и балтийски страни. България обаче настоява тя да е рамкова държава, а не някоя от по-големите и модерни армии в НАТО, каквато е обичайната практика.

 

САЩ вече изпратиха допълнителни сили в Полша и Румъния, но България остана извън тези планове заради позицията си.

 

Когато през 2014 г. Русия анексира Кримския полуостров, НАТО разположи четири бойни групи от многонационални сили в Естония, Литва, Латвия и Полша. Сега над от 100 000 руски военнослужещи се намират до границите на Украйна и опасенията за инвазия се засилват. Затова НАТО ще прати повече войски в района в Румъния и други страни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *