Китайският външен министър: Подкрепата между Пекин и Москва става все по-силна!

Свят

По данни на китайската Главна митническа администрация обемът на търговията между Китай и Русия през първите седем месеца на тази година е нараснал с 29% на годишна база до 97,71 млрд. долара. 

Китай и Русия осъзнават все повече значението на взаимната подкрепа в условията на промени в международните отношения. Това заяви китайският външен министър Ван И заяви на среща с руския посланик в Пекин Андрей Денисов.

„В контекста на дълбокото преструктуриране и еволюция на международните отношения Китай и Русия осъзнаха още повече значението на укрепването на сътрудничеството и взаимната подкрепа помежду си – две големи сили, които работят рамо до рамо“, цитира уебсайтът на китайското външно министерство изявлението на Ван И в събота.

Китайският министър заяви, че Пекин и Москва са постигнали по-дълбоко разбиране за значението на постиженията на добросъседското приятелство и взаимноизгодните отношения. Освен това, каза Ван И, Китай и Русия са осъзнали ценния опит от това да не се присъединяват към блокове и да насочват съвместни действия срещу трети страни.

Ван И също така похвали руския посланик в Китай за работата му за насърчаване на сътрудничеството между Китай и Русия в различни области, за укрепване на приятелството и взаимното доверие между народите на двете страни.

След като западните страни наложиха санкции срещу Русия заради специалната военна операция в Украйна, Китай призова Запада да не разпалва конфликта и да се откаже от натиска си върху Русия. Русия осъди посещението на американски политици на остров Тайван през август, като нарече действията им провокация.

Източник: ТАСС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *