Китай към САЩ: Действайте в полза на човечеството, а не срещу него!

Свят

Китай ще предприеме решителни контрамерки в отговор на санкциите на САЩ, обяви на пресконференция китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

„Осъждаме и отхвърляме решението“, каза говорителката Мао Нин в отговор на въпрос за санкциите срещу китайски компании.

Припомняме, че САЩ отбелязаха първата годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна с нови санкции, които са насочени срещу лица в Русия и „играчи от трети страни“, които подкрепят „военните усилия на Русия“, се казва в документ на Белия дом.

„Активно насърчавахме мирните преговори и търсехме политическо решение. САЩ обаче разпалват огъня и подхранват конфликта с повече оръжия“, каза говорителката по отношение на войната в Украйна, цитирана от Синхуа. Според нея „това е откровен хегемонизъм и двоен стандарт, както и абсолютно лицемерие“, отбелязва медията.

„При навършването на една година от пълната ескалация на кризата в Украйна Китай издаде свой документ с позиция относно политическото решение на кризата, докато САЩ наложиха санкции на китайски и други чуждестранни компании.

Кой насърчава мира и деескалацията и кой подклажда напрежението и прави света по-нестабилен? Отговорът е доста очевиден“, заяви говорителката. Тя призова САЩ да се замислят за поведението си, да имат предвид какво е добро за света и да направят нещо, което действително ще помогне за деескалация на ситуацията и за започване на мирни преговори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *