ВМС на САЩ обясни може ли американският флот да устои на китайските кораби

Свят

Китайският флот има значително предимство пред американския по отношение на боен и производствен капацитет. Това съобщава CNN.

 

Ръководителят на ВМС на САЩ Карлос дел Торо заяви, че Китай се опитва да наруши морския суверенитет и икономическото благосъстояние на други страни, включително американските съюзници в Южнокитайско море и други региони. САЩ обаче нямат достатъчно кораби във флота. Китайската армия разполага с почти два пъти повече кораби от САЩ.

„Ние наистина се нуждаем от по-голям флот, имаме нужда от повече кораби, по-модерни кораби в бъдеще, по-специално, които могат да противодействат на тази заплаха“, каза Дел Торо, цитиран от Фокус.

През следващите години военноморският флот на Народноосвободителната армия на Китай може да достигне 400 кораба спрямо сегашните 340. Междувременно американският флот разполага с по-малко от 300 бойни кораба. До 2045 г. Пентагонът очаква да има 350 кораба, което все още е много по-малко от Китай.

Проблемът се утежнява от факта, че преди да достигне 350 кораба, флотът ще бъде намален. Старите кораби трябва да бъдат изведени от експлоатация. Дел Торо също отбелязва, че Китай има повече капацитет.

„Те имат 13 корабостроителници, в някои случаи една тяхна корабостроителница има повече капацитет от всички наши корабостроителници взети заедно. Това представлява реална заплаха“, казва началникът на ВМС.

В същото време, според доклад на Центъра за национална отбрана на САЩ, в САЩ има 7 корабостроителници, които произвеждат кораби с голямо газене. Освен численото превъзходство, Китай има и повече работна ръка във фабриките си. При ниска безработица става още по-трудно да се намери служител в корабостроителницата. Според Дел Торо, обаче, хората и технологиите са на страната на САЩ. Корабите са по-боеспособни и смъртоносни от тези на Пекин.

„Те обучават хората си да се бият, ние всъщност учим хората си да мислят“, каза Дел Торо.

През октомври 2021 г. палубният китайски стелт изтребител  направи първия си полет в Китай. И в този случай, Китай показа, че е достоен партньор на Русия. А уверенията на китайското ръководство, че сътрудничеството между Китай и Русия е безгранично, хвърля в ужас Западът, който се опитва да победи Русия и Китай поединично.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *