Китай скастри САЩ: Недопустимо е военният блок НАТО да се разширява за сметка на сигурността на Русия!

Свят

Китайското правителство призовава властите на САЩ да приемат сериозно опасенията на Русия в сферата на сигурността и да се съобразят с тях.

Това съобщи в четвъртък в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен външният министър, член на Държавния съвет на Китай Ван И, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Рационалните опасения за сигурността на Русия трябва да бъдат взети на сериозно и разрешени“, каза той, цитиран в съобщение от китайското външно министерство.

„Сигурността на една държава не може да бъде гарантирана чрез нанасяне на щети на сигурността на друга държава. В същото време регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване и дори разширяване на военните съюзи“, добави министърът.

Според него е необходимо да се изостави манталитета от ерата на Студената война и чрез преговори да се създаде балансиран, ефективен и жизнеспособен механизъм за сигурност в Европа.

Руското министерство на външните работи на 17 декември миналата година пусна проекти на споразумения за сигурност, които Москва очаква от Съединените щати и НАТО. Двете споразумения – със САЩ и членове на Алианса – предполагат, наред с други неща, отказ от разширяване на НАТО на изток, включително отказ за допускане на Украйна в него, както и въвеждане на ограничения за разгръщане на сериозни настъпателни оръжия, по-специално ядрени и изтегляне на силите на пакта зад границите от 1997 г.

Снощи Вашингтон и НАТО връчиха писмените си отговори, с които на практика отхвърлят руските искания.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *