„Скай нюз“: Идва мощна руска офанзива, милиардите от САЩ няма да помогнат

Свят

От средата на месец май Украйна я очаква тежка ситуация – както на фронта, така и вътрешнополитически. Това заяви ръководителят на украинското военно разузнаване (ГРУ) Кирил Буданов в интервю за местната служба на Би Би Си.

“Ние сме изправени пред много трудна ситуация в близко бъдеще.  Дано да не е катастрофална,  да не се случи Армагедонът, както говорят сега мнозина”, казва Буданов.

По думите му това се отнася и за ситуацията на бойното поле: “Руснаците ще проведат комплексна операция, която се очаква да се проведе в средата на май и началото на юни.

На уточнителен въпрос дали това ще важи и за вътрешнополитическата обстановка, началникът на Главното разузнавателно управление отговаря така: “Става дума за всичко”.

В Украйна (както и в Русия) напоследък активно се обсъжда въпросът за легитимността на властта в Киев при липса на парламентарни и президентски избори, които не могат да се проведат по време на военно положение. В съответствие с конституцията петгодишният мандат на украинския президент Володимир Зеленски изтече в нощта на 21 май.

Признавайки за проблемите на фронта, шефът на ГРУ подчертава в интервюто, че те не са се появили нито днес, нито преди месец. “Това е системен проблем, пред който сме изправени. В същото време ние трябва да помним, че Украйна все още съществува”, казва Буданов.

Що се отнася до предишните положителни прогнози, по-специално, че “въоръжените сили на Украйна скоро ще бъдат в Крим”, Буданов коментира, че никога не съжалява за нещата, които някога е казвал. “Понякога ситуацията на фронта се променя драматично”, подчертава той.

Въоръжените сили на Украйна вече изчерпват всички видове оръжия, дори и патроните за пушки, посочва в тази връзка колумнистът на британския канал “Скай нюз” Марк Стоун.

“Имах множество разговори с дипломати и военни служители във Вашингтон и всички ми казаха, че ситуацията за Украйна е депресираща, а перспективите са мрачни”, пише той.

Преди Камарата на представителите да одобри пакета за помощ от 60,8 милиарда долара в събота, бяха изминали повече от 480 дни, откакто Конгресът за последно прие законопроект, позволяващ изпращането на американски оръжия в Украйна, отбелязва “Скай Нюз”.

Стоун пише още, че продължителната липса на американската подкрепа е подкопала украинския морал, а въздействието върху бойците на първа линия е огромно. Дисбалансът на артилерията и снарядите нараства с всеки изминал ден – изчислението е че сега Русия има предимство от десет към едно, тъй като нейният военнопромишлен комплекс работи с пълна сила.
“Източници, които наблюдават внимателно фронтовата линия, ми казват, че не е твърде късно нещата да се обърнат, но само ако парите и оръжията от САЩ пристигнат бързо, пише той.

Реалистите обаче признават, че “обръщането на ситуация” сега не означава някаква украинска победа. Вече е широко прието, че всичко това вероятно сега ще завърши с уреждане, което ще замрази конфликта някъде по фронтовата линия. Въпросът е дали сега Русия ще се съгласи на подобно уреждане, добавя журналистът от “Скай Нюз”.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *