Кой има полза от задържането на мандата? Спец по Конституцията отправи тежки обвинения към БСП

България отблизо

Ще задържим мандата до петък. Ще предложим два варианта за изход.

 

Това заяви зам.-председателят на БСП Георги Свиленски, който излезе пред журналисти по време на заседанието на ИБ на БС.

 

На Националния съвет утре ще бъдат предложени два варианта за гласуване в съответствие с Конституцията и с хоризонт – петък. Той не пожела да уточни какви са тези два варианта.

 

Изпълнителното бюро на БСП в момента заседава и в изпълнение на конституцията утре ще предложим на националния съвет два варианта за действие. Те ще бъдат с хоризонт в петък. Тогава и двата варианта ще бъдат предложени и решени „, каза Свиленски

 

Свиканото в 10.00 часа  Изпълнителното бюро на БСП продължава да заседава. Ръководството на левицата решава дали да върне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Заседанието на Изпълнителното бюро беше свикано от лидера на партията Корнелия Нинова.

Възможностите са три:

– мандатът да бъде върнат веднага,

– мандатът да бъде върнат неизпълнен, но в средата на август, за да се даде възможност да бъде избран нов председател на КЕВР и да бъде приет антикорупционния закон

– все пак да бъде предложен състав на кабинет с надеждата да бъде събрано мнозинство в 47-ия парламент.

На влизане в централата на БСП коментар направи само социалният министър в оставка Георги Гьоков, който заяви, че шансовете за съставяне на правителство са почти нулеви.

Каквото и да обсъжда Изпълнителното бюро, това няма да е окончателното решение. Бюрото ще изработи предложение, което утре ще бъде гласуване на Национален съвет.

На проведения вчера лидерски Коалиционен съвет партньорите са обсъдили управленската програма, хода на преговорите и са решили да дадат възможност на мандатоносителя – БСП – да прецени как ще постъпи.

Пред журналистите снощи застана само съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, за да съобщи, че и той смята, че вървим към предсрочни избори, но все пак имало слаба надежда за още депутати от „Има такъв народ“ да се разграничат от лидера си.

 

Според конституционалиста д-р Борислав Цеков  след днес може да има ден-два толеранс от седемдневния срок за връщане на мандата. „На третия етап процедурата се ускорява. В правото има базисен принцип – когато нещо се дължи без изрично посочен срок, се дължи веднага. Има критерии, по които се определя разумен срок. В случая не може да е повече от 7 дни, както е при двата предишни мандата“, подчерта топ юристът.

 

Според него ако днес или в следващите два-три дни БСП не посочи кандидат-премиер, президентът би следвало, спазвайки Конституцията, да прогласи мандата за неуспешен.

 

„След това да разпусне НС и да насрочи нови избори до два месеца. Партиен произвол е задържането на мандата извън срока“, обясни той.

Обявяването за неконституционно решението за избора на председател на КЕВР може да се тълкува така, че предният ръководител все още е на поста си. Трябва да се възстанови Иван Иванов. Ще бъдат недействителни решенията, взети с решаващия глас на председателя, коментира още д-р Борислав Цеков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *