Константин Сивков: Дори най-добрите Киевски резерви не можаха да пробият мощните руски линии

Свят

Украйна започна така наречения втори етап от своята офанзива. За това пишат медиите по света. Според източници на Пентагона, в поредната серия от атаки, ВСУ са решили да използват обучени на Запад резервисти и чуждестранна бронирана техника. Какви са тактическите и стратегическите перспективи на подобни маневри и как руските въоръжени сили отговорят на това?

 

“Политико” отбелязва, че представители на Пентагона през последните седмици, преди втория етап на контраофанзивата, са описали стратегията на Украйна като задържане на най-обучените й сили в резерв, докато се изследват вражеските линии за слабости. В същото време много подразделения от резерва бяха обучени на Запад на „напреднала“ тактика на маневриране и бяха  оборудвани с добре бронирани западни бойни машини на пехотата и бронетранспортьори.

Припомняме, че в сряда сутринта украинските военни продължиха настъплението си в Ореховско направление в района на Запорожие. Според руското министерство на отбраната в него са участвали три батальона, подсилени с танкове. В самия регион това беше наречено начало на втория етап от украинската „контраатака“.

Според руските експерти, хвърляйки в битка най-добрите си резерви, вражеското командване се надява да постигне тактически успех до есента на тази година, което може да бъде представено на Запад като значително постижение, което изисква подсилване с нови доставки на оръжия, включително далекобойни системи АТАКМС и самолети Ф-16. Това може да допринесе и за по-щедрото финансиране на Украйна от западните страни.

На практика обаче, опитът да се заобиколи вече известното село Работино в Запорожка област и противникът да се вклини между фланговете на руските части се превърна в провал, тъй като артилерията и авиацията бързо отработиха украинските групи, пише военният командир Дмитрий Стешин. „На Времевския перваз, в Старомайорское, контраатаката дълго време се разбиваше в стената от артилерия и различните видове руски укрепления, капани и ровове.

Самото село няма тактическо значение, височините обаче, имат значение и ние умеем да се задържаме на тях още от Великата отечествена война насам”, напомня Стешин.

„Сега противникът въвежда в действие основните оперативно-стратегически съединения, които доскоро бяха в резерв. Тези сили веднага ще бъдат прехвърлени в настъпление. Всичко се прави с очакването, че до края на септември ВСУ ще могат да постигнат резултатите, които страните от НАТО изискват от Украйна“, каза военният експерт Борис Рожин.

„През последните два месеца врагът сериозно се опитва да атакува. Тоест, той не само провокира консумацията на нашите снаряди, но и сондира за слабости в защитата. Но тази офанзива се провали, така че сега ще направят нови опити“, каза той.

„Украинската армия частично преразгледа тактиката си. Но явно са решили да вървят напред в същите посоки, увеличавайки силата на удара, смята Рожин.

„Като се имат предвид сегашните реалности на фронта, дълбоки пробиви на противника са малко вероятни.“ В същото време врагът запази основния ударен юмрук, който включва по-голямата част от техниката, доставена от Запада, добавя Игор Коротченко, главен редактор на списание „Национална отбрана“.

„Следователно последните действия на ВСУ са свързани с желанието ако не да пробият, то да огънат нашата отбрана и да развият постижения в този участък на фронта, изтегляйки натам резерви“, смята Коротченко.

В същото време военният експерт Константин Сивков припомня, че по време на първия етап от настъплението на ВСУ врагът провокира руските въоръжени сили да използват по-активно снаряди, като по този начин се опитват да лишат руските военни от необходимото количество боеприпаси.

„Но всичко това беше извършено чрез колосални жертви и не донесе никакви тактически или стратегически предимства на въоръжените сили на Украйна“, каза той.

„Подразделенията на ВС на Руската федерация запазват всички условия за успешна отбрана. По-специално, това се посочва от превъзходството във въздуха и превъзходството на огъня. От военна гледна точка противникът няма ресурс да потисне това превъзходство.

Украинското командване, разбира се, мисли, че рано или късно ще успее пробие нашата отбрана. Но всичко това са фантазии. Дори най-добрите резерви не можаха да свършат тази работа”, обобщи Сивков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *