Конституционалистът проф. Пламен Киров: Ако предложенията на президента изискват Велико народно събрание, то трябва да се свика!

България отблизо

Преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия  проф. Пламен Киров заяви, че ако предложенията на президента Радев изискват свикване на Велико народно събрание, то трябва да се свика. 

Това подчерта в ефира на предаването „Тази сутрин“ по btv професорът по конституционно право Пламен Киров.

Не знам какви предложения за промяна на Конституцията ще направи президента, но ако например, има идея да се извади прокуратурата от състава на съдебната власт, за това трябва да се свика Велико народно събрание. По простата причина, че такава промяна на Конституцията е от компетенциите само и единствено на Велико народно събрание, продължи бившият конституционен съдия. Това важи и за останалите предложения.

Обаче дали ще има промени в Конституцията, ще стане ясно след като приключат дебатите по тази тема при президента. Може да се окаже, че не са необходими никакви промени, каза в студиото на “Тази сутрин“ по bTV преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

,,Само искам да подчертая, допълни той, че Конституцията ни е под натиск много отдавна. Промени по нея бяха правени с членството на България в ЕС. Именно с приемането в ЕС беше дадена една висока оценка за нашата Конституция, макар че сега може да се наложат и някои промени“, припомни проф. Киров, цитиран от epicenter.bg.

Припомняме, че днес президентът започва консултациите за конституционни промени. Първата подготвителна среща на „Дондуков“ 2 ще бъде с Правния съвет към президентството и представители на академичната общност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *