Консултации при президента за съставяне на правителство! Ето какво ще се случва по часове и дни!

България отблизо

Днес държавният глава Румен Радев свиква предвидените по конституция консултации с представители на парламентарните групи в петък.

Първа с президента ще разговаря най-голямата група – на „Има такъв народ“, а началният час за разговорите е 9.00.

От 10.15 ч. ще са консултациите с ГЕРБ – СДС.

А от 11.30 ч. – с БСП.

Представители на „Демократична България“ ще са при Радев в 13.30 ч.,
От 14.45 часа е срещата с ДПС,
От 16 ч. – с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Следващата стъпка от конституционната процедура е определянето на датата, на която президентът ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на посочения от „Има такъв народ“ кандидат за министър-председател. Възможно е това да се случи още през следващата седмица.

Групата ще разполага с една седмица, за да върне на държавния глава структура и състав на проектокабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание, или да се откаже от опита за съставяне на правителство.

При откриването на парламента вчера зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов прогнозира, че до 14-15 дни – т.е. до 5 август, ще има редовен Министерски съвет или ще се върви към следващи предсрочни избори.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви три ключови пункта на предстоящите разговорите : „Това, което нас ще ни интересува като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос – какви цели си поставяме, политически, да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет.“

Председателят на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова заяви, че коалицията няма да подкрепи правителство с участието на ГЕРБ и ДПС и за пореден път посочи темите, по които не бил могъл да бъде направен компромис – ревизия на предишната власт, съдебна реформа и увеличението на пенсиите.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подчерта необходимостта на тези разговори, за да бъде намерен най-верният път към стабилно управление. Тя уточни, че резултатът от преговорите между „Има такъв народ“ и БСП ще бъдат обсъдени на Националния съвет на левицата, който ще се състои в неделя (25 юли). Ръководният орган на партията ще реши дали да бъде дадена подкрепа на „Има такъв народ“ за съставяне на правителство.

На разговор с ИТН в неделя е поканено и ДПС, макар че в последните месеци от партията на Слави Трифонов да повтаряха, че нямат никакви допирни точки с ГЕРБ, БСП и ДПС, защото са „партии на статуквото“. Зам.-председателят на групата на Филип Станев обясни промяната в позицията с това, че т.нар. партии на протеста – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, нямат мнозинство от 121 гласа и затова се налага да се проведат разговори и с БСП и ДПС. Консултациите с ДПС са насрочени за неделя преди обед. Всички поканени формации са потвърдили, че ще присъстват на разговорите.

„Такъв е смисълът на демокрацията и тези разговори трябва да се водят тук, в българския парламент. Ние сме длъжни да поканим всички, за да ги чуем“, каза депутатът Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Според него срещите ще са публични и трябва да са практични.

 

Първият разговор на ИТН ще бъде с представителите на „Демократична България“, а срещата е насрочена за петък следобед. В събота ще са консултациите с „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и БСП.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *