Румен Радев изненадващо: Имам проект за нова Конституция! Тя ще работи за народа!

България отблизо

Проектът ми за Конституция е много сериозен, но няма как да се случи без работещо Народно събрание. Пред журналисти след церемонията по 30-годишнината от създаването на демократичната конституция на Република България президентът на страната Румен Радев бе лаконичен.

По думите на държавния глава въпросът е доста сложен и изисква „прецизен анализ„.

Радев коментира още и работата на служебния кабинет по основната му конституционна задача – да организира избори. „Това бе основно ми послание – да не се води война с когото и да било. Надявам се полицията и прокуратурата да предприемат такива мерки, че да има едни прозрачни и честни избори“, добави той. „Решаването на проблема с купения вот в България е основна задача на служебното правителство. Това е едно от най-грозните явления в нашата страна.

„Категорично мога да кажа, че това служебно правителство се справя“, недвусмислен бе президентът.

Тaзи Кoнcтитуция ни прeвeдe прeз трудни врeмeнa. C нeя ниe cтaнaхмe пълнoпрaвни члeнoвe нa Cъвeтa нa Eврoпa и нa Eврoпeйcкия cъюз. Цeннocтитe, зaлoжeни в нeя: дeмoкрaтичнo упрaвлeниe, върхoвeнcтвo нa прaвoтo, рaвeнcтвo прeд зaкoнa, зaщитa нa чoвeшкитe прaвa ca цeннocти и нa нaшитe eврoпeйcки пaртньoри. Зaтoвa прeз призмaтa нa 30-гoдишeн рeaлeн дeмoкрaтичeн oпит мoжeм дa кaжeм, чe тaзи Кoнcтитуция ce прeвърнa в cтълб нa бългaрcкaтa държaвнocт“, каза в словото си в аулата на Софийския университет държавният глава.

Човекът като личност – това следва да бъде основната ценност в основния закон, категоричен бе още Радев. Именно затова по думите му следва да се развие в по-голяма степен институтът на индивидуалната конституционна жалба.

Tagged

1 thought on “Румен Радев изненадващо: Имам проект за нова Конституция! Тя ще работи за народа!

  1. Страната ни има нужда от конституция, която да е нейна проекция във времето. Адмирации за Президента, който отдавна е наясно, че не може да се върви напред с овехтели
    п постулати, полезни преди всичко за олигархията, в прегръдка с властта, назначена от нея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *