Конференцията на ГЕРБ започна с бесни закани към ПП/ДБ. Няма да ми видят подкрепата, изрева Борисов

България отблизо

Политическият актив на ГЕРБ се събира във Велико Търново на национално съвещание, за да решава при какви условия партията да продължи да подкрепя правителството. Форумът се свиква седмица след местния вот и в разгара на бюджетната процедура за догодина.

 

Присъстват представителите на Изпълнителната комисия, новоизбраните кметове и общински съветници, народните представители и областни координатори на партията.

 

„Говореха, че данъците няма да се вдигат. Кметовете имате право да си вдигате данъците колкото искате – защо ви е държавата, защо ви е правителство? ГЕРБ е казал: „Няма да се вдигат данъците, а който иска да си вдига данъците“.

Аз ГЕРБ няма да пусна в тази игра. Толкова години държахме плосък данък а те… да си намерят друга методика, а който кмет иска да си поема отговорността и да вдига данъците, но е честно това да го каже преди изборите“ – това заяви още в началото на сбирката лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Преди него думата взеха кметовете на ГЕРБ, за да дадат своята оценка на натиска върху местната власт и „избирателното“ разпределяне на евросредства от финансовия министър Асен Василев към градовете, управлявани от ГЕРБ.

 

„Този път ще срещнат сериозен отпор. Това ние няма да го приемем. Да си намерят други мнозинства, ако искат да вдигат данъците, да взимат жилищата, да облагат втората кола.

Не бе честно това да не го кажат преди изборите. Няма да им се получи сега“, отсече лидерът на ГЕРБ.

 

„Три години не се правеше нищо. Сега трябва да обясним на хората дали има смисъл да продължава „сглобката“, отбеляза още Борисов.

 

„Асен Василев ще ни прецака. За тази година заложените данъчни проходи са 35 милиарда, а към момента има 2 милиарда неизпълнени. А за следващата година са заложени 40 милиарда. От къде ще дойдат тия пари?

Предупредих, че Василев ще надуе приходната част, за да може тия седем милиарда да си ги харчи“, заяви Делян Добрев и допълни:

„Сега като внесат този бюджет, то ние сме в много неизгодна ситуация. Пуснат един напудрен бюджет с черешка отгоре, дето казват „Ето, има за всички“.

Ще се види, че не е такъв гениален финансов министър, за какъвто вече все по-малко хора го смятат“.

Една от тактиките на измама на Асен Василев е, че докато Денков го заговаря и той – хоп, му взима часовника“, отвърна в шеговит тон Борисов.

 

„Трите години хаос доведоха до това, че ще се режат приходи, няма да се вдигат пенсии. Бонус-донос, облага бакшиша – така Асен Василев отвлича вниманието на хората, защото ако те решат да си ходят ние ще останем с дупка от 7 милиарда“, каза Борисов и допълни: „Я спри излъчването на живо, че ще започнем да псуваме и ще станем за смях“.

 

В здравеопазването, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), имаме ли зам.-министър, в данъчните, в митниците – нямаме, констатира още Борисов. Таке че, по-скоро трябва да намерим решение от тази ситуация, убеден е председателят на ГЕРБ. Според него не е добре на лидерските срещи да присъстват по 20-30 души, които ги превръщат в „говорене“. Предложението, което трябва да направим, е в сегашната ситуация, примерно във вторниците, съответните министри в съответните комисии да гледат сроковете, да казват какво ще направим – тогава можем да кажем, че носим солидарна отговорност с тях“, предложи Борисов.

 

„Ние искаме единна позиция по няколко теми“, обясни също в сряда пред медиите Десислава Атанасова.

 

„Подкрепата, която дадохме за правителството, се основаваше на два темела – управленска и законодателна програма, припомни тя. На пръв прочит“, посочи Атанасова, има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в управленската програма, но предпочете да не назовава конкретни министерства и области, защото са взели решение следващата седмица председателите на комисиите в Народното събрание да поканят министрите, които отговарят за конкретните политики в изпълнителната власт, и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, да бъдат питани защо това се е случило.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *