Анализатор: Един голям политик е в паника, идва по-голям от него, а третият е карикатура!

България отблизо

Борисов е в тиха паника, Доган се завръща като визионер, Денков е карикатура.

 

Така анализаторът д-р Николай Михайлов описа  в ефира на БНР политическата обстановка в страната след местните избори.

 

Чрез смяната на Мустафа Карадайъ с Делян Пеевски Ахмед Доган дава заявка за преместване на ДПС в епицентъра на българската политическа власт, каза д-р Николай Михайлов и коментира, че на повърхността става явно, че Доган или е много недоволен от Карадайъ, или е много доволен от Пеевски. „Аз мисля, че и двете са верни“, посочи той.

„Г-н Пеевски е негов (на Доган – б.р.) ученик и той е сложен отдавна на ученическата банка, за да му се преподават уроци. Талантите на г-н Пеевски са добре известни и със сигурност са ценени от г-н Доган“.

Според д-р Михайлов има едно необявено и интересно, информативно за процесите съперничество между Делян Пеевски и Бойко Борисов, „доколкото пътищата им се разминават – единият отива нагоре, другият отива надолу.

Борисов е в състояние на някаква тиха паника, той губи почва и в собствената си партия, там той е разпознат като колеблив човек, със сигурност знаят и основанията той да бъде неуверен. Мотивът е известен – той е заподозрян от хегемона и това не е шега работа. От него се чака да бъде лоялен на директивата, той се старае, но това подкопава интересите на неговата партия в т.нар. сглобка, в която никой от участниците не се чувства комфортно. Те са в нея, за да изпълнят една директива да гарантират България като една управляема страна в прифронтова позиция“.

По думите му Пеевски е в настъпателна позиция към властта:
„Нараства неговият авторитет. Като актьор на сцената той знае, че начинът на неговото поведение изобразява от собствената му фигура нещо като министър-председател де факто, преди да стане де юре. Чрез смяната на Карадайъ с Пеевски Доган дава заявка за преместване на ДПС в епицентъра на българската политическа власт. Той закрива периода на анонимно участие във властта и вероятно ще пожелае това участие в пълнотата на всички преференции, които участието във властта дават. Това е нов период, свързан с характерологията на Пеевски, който разиграва собствената си роля в театрална стилистика, суфлирана от Доган. Това, което ще прави Пеевски под ръководството на Доган, е да завоюва власт“.

Д-р Николай Михайлов коментира и политическия отзвук от местните избори:

„Заседанието на ГЕРБ ще констатира, че позицията на ГЕРБ в сглобката като много неудовлетворителна, крайно несправедлива, а за членовете и симпатизантите – скандална“.

Той изказа мнение, че т.нар. инстанция „посолството“ разгражда партиите, както Симеон Сакскобургготски е успял да разгради българските партии „след пропадането на управлението на ОДС“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *