Конфликтът се разгаря: Главният прокурор на Тексас отказа да изпълни ултиматума на Байдън

Свят

Властите на Тексас, представлявани от главния прокурор Кен Пакстън, решиха да отхвърлят исканията на федералното правителство на САЩ да предостави на федералните гранични патрули пълен достъп до границата с Мексико.

 

Това решение беше отговор на ултиматум, поставен от Белия дом за връщане на контрола върху границата на федералните власти.

Пакстън, съобщи CBS News, изпрати писмен отказ до федералното правителство, подчертавайки ангажимента на Тексас да защитава своите конституционни права на самозащита срещу опитите на администрацията на Джо Байдън да подкопае тези права.

Главният прокурор на Тексас вече многократно е изразявал позицията си в социалните мрежи, обвинявайки Върховния съд и Белия дом в насърчаване на „чуждестранна инвазия“ в страната.

Ситуацията по границата с Мексико остава напрегната.

Тексаските власти по-рано затвориха границата, което доведе до конфликти между щатската Национална гвардия и федералните служители.

Властите в Тексас се стремят да спрат потока от мигранти, който оказва негативно влияние върху местното население, докато федералните власти настояват за спазване на закона.

Следващият ход на Вашингтон е несигурен, като се има предвид, че според съобщенията половината американски щати публично са подкрепили Тексас в борбата му срещу нелегалната имиграция и пренебрежението на федералното правителство към сигурността на границите.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *