Медведев: Самостоятелна народна република Тексас е все по-вероятна

Свят

Формирането на отделна „народна република Тексас“ изглежда все по-вероятно

САЩ са на ръба на конституционна криза и гражданска война и формирането на отделна „народна република Тексас“ изглежда все по-вероятно. Това написа в Telegram заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

„По един или друг начин Америка може да се изправи пред неразрешима конституционна криза и за дълго време да се потопи в бездната на нова, може би още по-разрушителна гражданска конфронтация. А западният свят ще затаи дъх и ще погледне със страх на американската бъркотия. Това обаче си е техен проблем“, написа още Медведев.

Според Медведев „образуването на Тексаската народна република става все по-реално“. Той заяви, че американската администрация демонстрира пълна неспособност да се справи с миграционната криза, разразила се в един от най-големите американски щати.

„На неговия губернатор не му пукаше за позицията на Белия дом с крехкия старец Байдън и започна да възстановява оградите от бодлива тел. Всичко, за да се предпази от притока на мигранти, които неконтролируемо преминават южната граница. Това е друг ярък пример за отслабване на хегемония на САЩ, което се случва отвътре в резултат на действията на самите американци“, каза Медведев.

„И въпреки че сътресенията в САЩ съдържат значителни рискове за глобалната стабилност, останалият свят, хрускайки пуканки, наблюдава, не без злорадство, атаката на лошата болест на Пиндостан”, коментира Медведев.

На 22 януари Fox News съобщи, че Върховният съд на САЩ е разпоредил премахването на 48-километров участък от телена ограда на границата между САЩ и Мексико в Тексас, поставена за борба с притока на нелегални имигранти. Решението на съда позволява на граничния патрул да премахне оградата, докато тече процесът.

Националната гвардия на Тексас блокира достъпа на федералната гранична охрана до участък (с дължина около 4 км) от границата с Мексико по река Рио Гранде. Държавните власти многократно са заявявали, че администрацията на САЩ не охранява правилно границата, което е довело до увеличаване на нелегалните мигранти. Тексас започна да ги изпраща с автобуси до големите американски градове, включително Вашингтон, Ню Йорк и Чикаго.

Има съмнения и че администрацията на Байдън пуска мигрантите, за да си осигури повече гласове и предимство в предстоящите избори за президент на САЩ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *