Корнелия Нинова призова: Да ликвидираме закона, който пуска убийците на свобода!

България отблизо
Като подигравка, позор и грозно решение на българския съд определи лидерът на БСП Корнелия Нинова решението на Апелативния съд в София да освободи предсрочно убиеца на студента Андрей Монов – австралиеца Джок Полфрийман.
Вчера състав на Апелативния съд с председател Калин Калпакчиев реши, че той излиза на свобода, а днес се очаква да бъдат публикувани мотивите на магистратите.

„Това е подигравка с жертвите, с техните близки, с чувството за престъпност и възмездие“, отсече Нинова.

Според нея този случай още повече налага бързото приемане на законовите поправки, с които да отпадне съкратеното съдебно производство и автоматичното намаляване на присъдите за извършителите на тежки престъпления.

Джок Полфрийман беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно.

Най-вероятно той ще прекрачи прага на затвора днес.

„Тричленен състав на Апелативен съд–София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда“, пише в прессъобщение на съда.

Припомняме, че Джок Полфрийман е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава, с компанията на студента Андрей Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев./Източник dnes.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *