Разочароващо ли?! Евросъюзът ни лишава от 20 милиарда лева на година! Защо още се кланяме на Брюксел?!

България отблизо

Евросъюзът и Европарламентът ликвидираха едно от „свещените“ си правила. Правилото за така наречената „свободна конкуренция“. 

Вчера, на България и на страните от Източна Европа, стана безпощадно ясно, че „свободна конкуренция“ може да има само когато Западът ни конкурира. Но когато, не дай си Боже, ние се опитаме да конкурираме Западът, тогава настъпва Апокалипсис. И започват „законодателни“ промени, административни санкции, измислят се нови правила. И всичко това само с една цел – да се унищожи конкуренцията. В случая българската.

Така стана и в случая с пакета „Мобилност“, по който Европарламентът категорично отказа да се съобрази с исканията на България.

Но нека видим за какво всъщност става дума!

Казано простичко, нашите превозвачи започнаха да конкурират силно, аналогичните западни фирми. Българският международен транспорт започна да предлага на всички европейски производители евтин транспорт за техните стоки из цяла Европа. Изведнъж, под смаяния поглед на закостенелите брюкселци, бедна България извади 65 000 тежкотоварни камиони/тирове/, които започнаха да сноват из Европа и да разнасят стоките с минимална надценка.

Разбира се, този конкурентен български натиск върху Запада стана възможен, заради в пъти по-ниските заплати, които хората в България получават, включително и в бранша на международните превози. Въпреки ниските заплати обаче, българските „международни“ шофьори получават в пъти повече от хората, които работят в България. Разбира се, босовете на нашите превозвачи експлоатират техния труд и не им осигуряват много от условията, на които се радват шофьорите на Запад. Но българските международни превози осигуряват работа и сравнително добър стандарт на живот за българските условия, на 140 000 души.

А тези 65 000 тежкотоварни български камиони, които сноват из цяла Европа, вкарват в нашия бюджет 17 милиарда лева всяка година. Само че, ако Западът приеме пакета „Мобилност“, тези приходи ще секнат. Понеже този „пакет“ ни забранява да извършваме превозвачески услуги в Европа. И българските „международници“ ще могат да разкарват само наши стоки из Европата. А като знаем, че нашите стоки са много малко, всеки сам може да си направи сметка какво ще превозваме. Да не говорим, чеЗападът ни забранява и много други неща.

Затова от 65 000 Тира, на работа ще останат само 5 000. Останалите 120 000 шофьори ще станат безработни. И към тези 17 милиарда лева, които губим, ще се прибавят и обезщетенията за безработица. Към всичко това ще се прибави още и скок на цените на стоките, които се превозват. А като поскъпнат те, ще поскъпнат и всички останали стоки в България.

Тоест, с пакета „Мобилност“, Евросъюзът ни лишава от 20 милиарда лева приходи в държавния бюджет на година. И това съвсем не е само „разочароващо“, както го определиха герберските и патриотични евродепутати. Това е убийствен удар срещу България.

Нямаме нищо против, че Западът си пази своите интереси. Но тогава да не говори за „свободна конкуренция“ и да не я иска от нас за своите стоки и услуги, които влизат в страната ни.

На преден план изниква и въпросът „Какво правим в ЕС, след като не само не можем да защитим своя интерес, но и Западът унищожава с измислени и наложени решения и правила, цели сектори от българската икономика?“ И така ще бъде, докато не се махнем от този измислен, западен, колониален съюз.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *