Костадинов хвърли бомба. След няколко месеца ще управлявам България!

България отблизо

Лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов заяви във фейсбук, че след няколко месеца партията му ще управлява страната.

Повод за позицията му станаха металните решетки, монтирани на входа на Народното събрание.

 

„Вчера управляващите тихомълком сложиха метални решетки на централния вход на Народното събрание. Днес Възраждане поиска от председателя на парламента решетките да бъдат демонтирани. Така или иначе железата ще бъдат махнати. Остава само да видим кога и от кого – сега от управляващите, или след няколко месеца от нас. Когато Възраждане започне да управлява“.

Решетките на входа на Народното събрание са поставени по предложение на НСО, съобщиха от пресцентъра на НС.

Ето какво показва обаче проучване на електората вчера.

ко изборите бяха днес ГЕРБ биха били първа политическа сила с малко над два процента преднина пред „Продължаваме промяната“, показва социологическо проучване на „Маркет линкс“, финансирано от bTV и проведено между 22 и 29 март сред 1029 пълнолетни лица. Премиерът Кирил Петков обаче остава най-одобряваният политически лидер в страната и се ползва с повече доверие от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, макар рейтингът му да е значително спаднал след три месеца на власт, а недоверието към бившия премиер е значително по-високо от това към Петков.

Турбулентният геополитически момент и каскадата от кризи, които съвпаднаха с встъпването на власт на новото правителство и плахите стъпки на неопитните нови управляващи, неминуемо им носят негативи. Доверието към правителството намалява с 10% спрямо януари – от 36% до 26%. Подобна е тенденцията и в доверието към Народното събрание, което е спаднало от 22% на 15%.

Печеливши и губещи

Моментната снимка на електоралните нагласи показва, че близо 4 месеца след последните предсрочни избори от ноември 2021 г. ГЕРБ отново е първа сила с подкрепа от малко над 22% от заявяващите, че биха гласували. Този резултат не се дължи на ръст в подкрепата за бившите управляващи, а на спад в подкрепата за мандатоносителя „Продължаваме промяната“. Формацията е втора с 2.4% зад ГЕРБ, а на далечно трето място се нарежда БСП. Проучването на „Маркет линкс“ показва, че популистките тактики на крайнодясната „Възраждане“ засега работят – тя е четвърта с равен резултат с този на ДПС. „Демократична България“ остава пета, а „Има такъв народ“ продължава електоралния си срив и е последна.

Спрямо последните избори от ноември миналата година, тези резултати са донякъде положителни само за – БСП и ДБ, които увеличават леко подкрепата си с по над един процентен пункт, както и за „Възраждане“ – ръст от близо 2.5 п.п. В същото време ИТН губи почти 3 процентни пункта.

„Електоратът на ПП е волатилен. През ноември партията успя да привлече нови гласоподаватели, които по принцип не гласуват или са колебаещи се, но също така основните източници на електорален потенциал при тях се появиха от ИТН, БСП и „Демократична България“. В момента виждаме обратното движение – част от избирателите се връщат към ДБ – около 1%, и част – към БСП. Към ИТН не се връщат, а отиват основната част към нерешили, но също и към „Възраждане“, обяснява за „Капитал“ социологът и управител на „Маркет линкс“ Добромир Живков. Според него преливащите от „Продължаваме промяната“ към „Възраждане“ гласове са от кохортата на президента Румен Радев, покрай когото за ПП са гласували и много русофили. „Тези хора бяха събрани от анти-ГЕРБ реториката, но сега заради войната в Украйна и поляризацията в обществото се движат в посока „Възраждане“, добавя Живков.

Засега обаче правителството успява да удържи ситуацията въпреки натрупващите се кризи, а партиите от коалицията по-скоро остават електорално стабилни въпреки малките вариации в подкрепата за тях, смята Живков. „Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието и подкрепата за управляващите и по-конкретно в управляващата партия“, каза социологът при анонса на данните от изследването по bТВ от „Маркет линкс“.

Харесвани и нехаресвани

Премиерът Кирил Петков остава най-популярният политик от лидерите на парламентарно представените партии с доверие от 27%. Недоверието към него обаче вече достига 50%. По данни на „Маркет линкс“ в началото на декември Петков беше единственият български политик с положителен рейтинг. Тогава българският премиер се ползваше с 46% доверие и 28% недоверие.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *