Сачева: Индексацията на пенсиите не е сигурна още. На възрастните им стигат по 50 лева!

България отблизо

Все още няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина, единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март. Това обяви социалният министър Деница Сачева, предаде БНР.

Окончателно решение по пенсионните въпроси ще се вземе на предстоящ съвет на управляващата коалиция. Засега тези 50 лева са достатъчни за старите хора и те могат да си купят най-необходимото с тях.

Вярно е, че министър-председателят каза, че ще индексираме, но той подчерта, че това може да се случи догодина и то с твърдо решение на коалиционните партньори.

Сачева потвърди, че настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки, без доходен тест.

Това би струвало 395 милиона лева допълнително. И през следващата година социалната политика ще е най-голямото разходно перо в бюджета.

Вероятно Сачева даде заден, заради изказването на доц. Красен Станчев миналата седмица, който даде „алиби“  на управляващите да си спестят парите за старите хора.

Пенсиите трябва да се намалят, ако нещата с коронакризата се влошат. Слава Богу това не се случва, но за увеличение на пенсиите трябва да се мисли след март догодина.

Това каза икономистът доц. Красен Станчев по повод темата за увеличението на пенсиите. „Дефицитът в бюджета е над 1 млрд. лева. Има намаляване и на приходите в НОИ с минимум 30% от началото на пандемията. Всичко може да си говорим и да напишем, дори и минимална пенсия 1000 лева. В началото ще има пари, но после ще се хванем за главите, защото правителството ще напечата едни пари, ще се вдигне инфлацията и тези пари ще бъдат издухани през комина. Ще стане като февруари 1997 година“, прогнозира той. „Всяко едно правителство харчи като за последно в края на мандата си и сегашното не се различава. В момента върви едно предизборно купуване на гласове, дават се пари за всички и всичко. Това не се знае как ще свърши и може да доведе до сериозни проблеми във фиска на държавата. Отново ще повторя, че може да се стигне до ситуацията от началото на 1997 година – държавата да фалира.

Говори се, че трябва да се отложи плащането на някои данъци, но това трябваше да се направи още в началото на пандемията. В момента това може да се приложи за коропоративните данъци и да се оставят хората да се оправят сами“, каза още доц. Станчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *