Костадин Паскалев разкри дали новата лява коалиция е удачен ход и какво ще се случи с Жан Виденов!

България отблизо

– Какво мислите за новата лява коалиция, г-н Паскалев? Имам предвид преговорите, които лидерът на БСП Корнелия Нинова води с АБВ и формациите на Татяна Дончева и Георги Кадиев.

– Това е новината на деня за лявото пространство. Изключително положително се отнасям. Самият факт, че се водят преговори в лявото политическо пространство, е изключително позитивен. Надявам се те да приключат успешно и да има една нова коалиция в лявото пространство, което ще бъде страхотен знак за българските избиратели.

– Спасение за левицата ли е това? На последните избори БСП се срина до третото място, АБВ взе под 15 000. гласа, а „Нормална държава“ на Кадиев дори не участва.

– Ако се стигне до положителен резултат от воденото на тези разговори, левицата ще има ново поле за действие и нова аргументация за търсене на подкрепа от българските избиратели. Аз не знам дали тази коалиция ще постигне значително по-различен резултат от предишните парламентарни избори, но смятам, че това е изключително перспективен политически проект, който трябва да се развива с хоризонт не само предстоящите избори, а далеч по-напред. Дробенето на левицата трябва да престане. Оттук нататък е необходимо обединение, което ще бъде полезно и за държавата.

– Какъв знак е това към цялото общество?

– Най-положителният знак, на който сме свидетели през последните години – говоря за избирателите в лявото политическо пространство. На базата на диалога може да се постигне всичко. Противопоставянето, разделението е нещо, което ни е пречело винаги и смятам, че с тези разговори се поставя ново начало в България. Надявам се – и за управлението на държавата.

– Може ли този нов съюз, ако бъде сключен, да изкара левицата до първа политическа сила?

– Ако не на тези избори, сигурен съм, че на следващите ще го направи.

– Откъде ще дойдат ударите срещу такова обединение?

– Отвсякъде! Предполагам, че ще има и вътрешнополитическо противопоставяне във всяка една от формациите, които водят разговори помежду си в момента. Предполагам, че ще дойдат и удари от лявото политическо пространство срещу такъв проект. Но най-много удари най-вероятно ще дойдат от дясно.

– Заплаха ли е Лявата алтернатива на Жан Виденов за този проект?

– Не мисля, че е заплаха. Аз пожелавам успех на Жан Виденов, защото смятам, че е стойностен политик. Разбира се, мълчанието му за такъв дълъг период не допринесе в положителна посока за развитие на държавата.

– Фактът, че се събират четирима души, това прочетен урок ли е на разделенията в БСП?

– Надявам се, че правилно оценяват всички политически лидери на тези формации, че разделението не е донесло нищо добро за техните политически партии.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *