Кремъл: Ако Западът достави на Киев тежки танкове, това ще бъде зле за Украйна

Свят

Екипажът на тежък танк „Леопард 2 А7V“ на Бундесвера си почива по време на маневри в Германия. Снимка: ДПА чрез АП

Ако на срещата между министрите на отбраната на западни държави в авиобазата на САЩ Рамщайн в Германия бъде взето решение на Киев да се доставят тежки танкове, последиците за Украйна ще бъдат „със знак минус“. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, информира ТАСС.

„Последиците ще бъдат със знак минус, това е еднозначно. Неведнъж сме казвали, че подобни доставки по принцип няма нищо да променят, но ще добавят проблеми на Украйна и украинския народ. Ние ще унищожим по-голямата част от тези танкове още при доставката, а останалите няма да послужат за нищо друго, освен за претекст на Киев да хвърли остатъците от украинските въоръжени сили във фатална авантюра.“, каза Песков.

Конфликтът в Украйна се развива по възходяща спирала, а страните от НАТО се включват в него все повече – косвено, а понякога и пряко. Това означава, че те ще понесат съответните последствия, заяви днес прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той прикани Германия, Франция и Украйна „да се разкаят заради своя цинизъм през последните осем години“, когато по думите му тези страни „са играли на „тука има – тука няма“ с Минските споразумения. Западът трябва да вземе под внимание опасенията на Русия, каза Песков, запитан какво трябва да се направи, за да се възпрепятства по-нататъшна ескалация на конфликта.

Изминалите две години от управлението на Джо Байдън в САЩ бяха много лоши за двустранните ни отношения, които в момента са вероятно в най-ниската си точка в исторически план, отбеляза говорителят на Кремъл. Москва не храни надежди за подобряване на отношенията с Вашингтон в обозримо бъдеще, добави той.

Президентът Путин засега няма планове за контакти с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, относно ядрените електроцентрали в Украйна. С Гроси продължават да разговарят руските „дипломати и (руската държавна корпорация) „Росатом“, съответните ведомства“, съобщи също Дмитрий Песков.

Източник: БТА

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *