Кремъл: САЩ не могат да изградят новия световен ред

Свят

Кремъл днес заяви, че е съгласен с президента на САЩ Джо Байдън относно необходимостта от изграждане на „нов световен ред“, но не е съгласен, че САЩ са способни да го изградят, предаде Ройтерс.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че САЩ говорят за „американоцентричен“ световен ред, който няма да съществува в бъдеще. Досега имахме световен ред начело със САЩ, защо ни трябва нов световен ред пак начело със САЩ? Новият световен ред, затова е нов, защото ще е съвсем различен от стария.

Задочната размяна на мнения беше емблематична за вижданията на двете световни сили за бъдещето на света. На фона на войните в Украйна и Газа, все повече държави се обединяват около Русия в изграждане на нов свят, свободен от хегемонията на САЩ.

В обръщението си в петък Байдън заяви, че редът, който е работил добре в продължение на 50 години след Втората световна война, е „донякъде изчерпан“ и е необходим нов. Той каза, че американците имат „възможност да го осъществят, ако сме достатъчно смели и имаме достатъчно увереност в себе си, да обединим света по невиждан досега начин“.

За 50 години обаче, досега трябваше отдавна да видим как светът се обединява не около дадена сила, а около някакви нови идеи за бъдещето на народите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *