Кънчо Стойчев: Още нищо не е решено, но ГЕРБ губят позиции!

България отблизо

Ако след изборите на 11 юли не се състави правителство, цялата политическа класа ще отиде на боклука.

Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

 

По думите му, ако след изборите на 11 юли не се състави правителство, цялата политическа класа ще отиде на боклука. Интригата на тези избори е много голяма, а подобна ситуация няма аналог, тъй като наблюдаваме кампания преливаща във втора.

„Главната интрига е за първото място. Не можем да дадем категоричен отговор за първото място, тъй като имаме сближаване на позициите на първите две партии – ГЕРБ и ИТН. Трябва да имаме предвид характера и същността на електоратите на тези две партии, които са твърде различни.

При ГЕРБ наблюдаваме втвърден електорат, ангажиран с партията, включително и служебно. Почти две трети от местната власт е в ръцете на ГЕРБ, а притежаването на местната власт е огромен бонус за всеки, който прави избори. Затова би било прибързано да считаме, че тази тенденция за сближаване на резултатите между ГЕРБ и ИТН задължително ще доведе до превес на ИТН. Твърде вероятно е ГЕРБ да запази своето първо място, но с по-малка преднина.

Очаквам ГЕРБ да загуби около 150 хиляди гласа, но те изкараха над 800 хиляди и с едно постижение от 700 хиляди гласа не би било толкова лесно на ИТН да победи.

 

От друга страна е електоратът на ИТН – млад, не така мотивиран, който тепърва се изгражда и утвърждава. Мачът не е свирен изобщо, ще става все по-интересен. Навлизаме вече в последните две седмици и със сигурност ще има още „скелети от гардероба“, които ще излизат“, обясни социологът.

Според Кънчо Стойчев при смяна на властта е нормално да има ревизия на отминалото управление, но същевременно страната ни е в ситуация на остър сблъсък между Бойко Борисов и Румен Радев. Конфликтът между двамата е много сериозен и не може да се очаква примирие. Най-важният въпрос обаче е дали ще се конфигурира кабинет.

„Правителство категорично трябва да се състави. Ако не се състави, цялата политическа класа ще отиде на боклука и ще изпадне в тежка криза. Най-вероятно ще се върви към правителство на малцинството с подкрепа в парламента от партии, които непряко участват в правителството. Не очаквам сформирането на правителствена коалиция, по-скоро на шарено и пъстро, широко отворено към обществото, каквото наблюдаваме в момента. Неговият живот може би няма да бъде толкова дълъг и отново ще ходим на избори, но това е демокрацията“, подчерта социологът.

Кънчо Стойчев обясни, че след 11 юли правителство трябва да бъде съставено, тъй като страната, Европа и целият свят са в ключов етап и България не може да си позволи да остане извън тези процеси., тъй като наблюдаваме кампания преливаща във втора.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *