Лавров: Западът да си научи историята, иначе ще получи най-трудния урок

Свят

Русия не може да бъде победена по някакъв начин в Украйна, страната упорито и последователно ще постига поставените цели на специалната военна операция. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция по повод резултатите от руската дипломация през 2023 г., съобщават руски медии.

„Няма надежда Русия да бъде победена по някакъв начин. Това вече е казано много пъти. Тези, които не са учили история, а има много от тях на Запад, могат да фантазират на тази тема. Техните фантазии, обаче, изобщо не променя нашата цел. Това беше потвърдено онзи ден от президента Владимир Путин. Ние ще постигаме целите на специалната операция последователно, упорито , и ние ще постигнем тези цели.“ Това ще е техният най-труден урок по история, заяви Лавров.

Ръководителят на руското външно министерство припомни, че Путин многократно е казвал, че Русия не се отказва от преговорите за Украйна.

„Той каза това още през 2022 г., когато по заповед на бившия британски премиер Борис Джонсън и други англосаксонци на Киев беше забранено да подпише вече договорено споразумение за уреждане с Руската федерация. Тази история беше добре известна през април 2022 г. И говорейки през 2022 г., по този повод президентът отново каза: ние не отказваме преговори, но тези, които отказват, трябва да разберат, че колкото повече забавят, толкова по-трудно ще бъде да се преговаря. Сега виждаме изпълнението на това пророчество“, подчерта Лавров.

„Вашингтон взе курс на необуздано разширяване на антируския блок НАТО, експанзия в постсъветското пространство и провокира конфликт около Украйна“, каза Лавров.

Той подчерта, че Русия „не се е примирила с използването на режима в Киев като инструмент за създаване на преки заплахи за нейната сигурност“.

„Русия ще продължи да насърчава идеалите на справедливостта и истината в международните отношения, за да станат те по-демократични. Ще продължим да насърчаваме идеалите на истината и справедливостта в международните дела. Ще направим всичко, за да направим международните отношения по-демократични“, каза още Лавров.

„В този смисъл нашето министерство активно подкрепя инициативата на „Единна Русия“ за провеждане в Москва на международен междупартиен форум на привържениците на борбата срещу съвременните практики на неоколониализма. Това е много актуална тема, като се има предвид, че неоколониалистическата същност, същността на западната политика в много отношения „присъства и в сегашните действия на САЩ и техните съюзници. Нейният смисъл остава същият – да се възползват от ресурсите на другите и живеят за сметка на други държави”, добави Лавров.

Споразумението между Киев и Лондон за сигурността е полуфабрикат на фона на осъзнаването на рисковете от приемането на Украйна в НАТО.

„Тази история не е нова. Преди няколко месеца, когато имаха сблъсъци дали да приемат Украйна в НАТО или в Европейския съюз, не всички бяха съгласни, не всички бяха доволни. Всички разбираха много добре, че това е поредната напълно безсмислена, безотговорна и рискована стъпка за европейската сигурност. И си измислиха този полуфабрикат – сключването на двустранни споразумения с отделни западни държави“, каза Лавров. Лавров коментира и съдържанието на документа, който е съгласуван между украинския президент Зеленски и британския премиер Риши Сунак.

„При анализа на този документ не видях никакви правнообвързващи разпоредби, освен, ако вземем предвид задълженията на Украйна да гарантира защитата на острова, в случай, че някой нападне Обединеното кралство. Доста забавно“, отбеляза Лавров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *