Лаура Кьовеши в България: Ако някой политик ми попречи да работя тук, ще го оповестя публично. Искам доверието на българите!

България отблизо
„Да обясним защо и как ЕП може да е в ползва на българските граждани, за да сме сигурни че има върховенство на закона у нас“ – това са думите на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, предава директно от срещата  й с медиите.

Кьовеши започна своето изявление с думите:

 

Прокуратурата започна на първи юни да работи. Започнахме да получаваме сигнали от частни лица и компании. Всички ще бъдат анализирани. Имам предвид европейските делегирани прокурори, част от прокуратурата.

 

Дойдох в София за да се срещна с четирима прокурори за да видя имат ли нужда от помощ в работата си. Това е част от работата ми. ЕПне е завършенм- липсват ни шестима прокурори. Срещнах се с правосъдиния министър Янаки Янев, с главния прокурор Иван Гешев и с ВСС.

 

Очаквам че прехвърлянето на всичко съществуващи села ще са прехвърлени скоро. Изяснихме критериите, които потенциалните кандидати трябва да отговорят. Корупция, злоупотреба с европейско пари, организирана престъпност и прочее. Нашите прокурори ще разследват независимо. Трябват ни хора с кураж и нямам съмнение, че ще намерим достатъчно кандидати, които да отговарят на това. Ако българите имат някакви данни, които да са ни полезни, могат директно да ни сигнализират. Всеки е равен пред закона и няма да разделяме хората, които разместваме .Само независима съдебна система може да установи равенство на правото. Имам послание към вас:  ЕП не е чуждестранна институция, а служи на европейските граждани. Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви.

 

Кьовеши отказва да даде коментар относно вътрешни дебати и конкретно отговор относно настоящи стигнали и разследванията.

 

При въпрос относно защо България е първата посетена и води ли страната ни по брой получени сигнали, европейският прокурор отговори: „Това не е първата ми визита. Това е първата среща след като започнахме дейност. Избрах България заради липсващите делегирани прокурори. Освен това трябва да разберете, че не съм на посещение, а съм си у дома. Имаме офис тук“

 

„Не става дума за доверие или лично отношение, а за правни задължения. С Гешев трябва да обсъдим някои неща. На база на казаното имаме конструктивно решение.“ – каза Кьовеши, но не даде коментар за това как ще процедира, ако има данни за извършено престъпление от държавния обвинител, тъй като става дума за частен случай.

 

„Получили сме сигнали от ОЛАФ. Разликата между тази институция и ЕП е, че ОЛАФ може да извършва криминални разследвания. Това може да го направи европейската прокуратура“ – добави Кьовеши.

 

Ще разследват и всички случай от 2017 година насам, които попадат в юрисдикцията на институацията: „Да, ще разследване влиятелни, богати и опасно хора“ – каза прокурорката.

А дали двойната подчиненост на делегираните прокурори притеснява Кьовеши – „Това са независими прокурори и компромис или коментар по този въпрос няма. Никой не може да се намесва в работата им.“ – коментира тя.

„Във всяка членка имаме прокурори които да правят разследванията. На централни ниво ще има мониторинг и ако се наложи, ще се дават инструкции Очаквам, че всички институции и граждани да уважават тази независимост“ – уточни Лаура Кьовеши.

 

Ако някой се опита да се намеси в дейността си, ще оповестя публично това. Ако някой политик се обади на някого, ще го оповестя публично“ – заяви европейският главен прокурор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *