Лондон изпраща на Киев оръжия, които причиняват страшна болест на хората!

Свят

Великобритания ще предаде на Украйна боеприпаси с обеднен уранов хексафлуорид, заяви заместник-министърът на отбраната Анабел Голди в отговор на запитване на уебсайта на британския парламент, пише Епицентър бг.

„Наред с предоставянето на ескадрила бойни танкове Challenger 2 на Украйна ще предоставим и боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран.

Такива патрони са изключително ефективни за поразяване на съвременни танкове и бронирани машини.“, се казва в изявлението.

Използването на обеднен уран в бронебойни снаряди е въведено за първи път от нацистка Германия, която не разполага с по-плътен волфрам.

През 70-те години на миналия век такива снаряди са разработени в САЩ, за да се противодейства на новите съветски танкове. Сега те са част от комплектите на американските танкове „Ейбрамс“ и могат да се използват от германския „Леопард 2“ и британския „Чалънджър 2“.

Американските войски използват снаряди с обеднен уран по време на операция „Пустинна буря“, при бомбардировките на Югославия и при нахлуването в Ирак през 2003 г.

Според експертите това води до появата на огнища на ракови заболявания сред войниците и мирното население.

Според военния експерт Константин Сивков използването на такива снаряди трябва да се счита за „мръсно оръжие“. Урановият прах, отложен на земята, е радиоактивен, изключително токсичен и не подлежи на обеззаразяване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *