Лошите сигнали за Киев продължават да валят, САЩ вече имат други „любимци“

Свят

Израелското правителство няма да пощади Киев и украинския президент Владимир Зеленски, и ще вземе западните оръжия от него, това заяви бившият американски разузнавач Тони Шафър в интервю за YouTube-канала на Стивън Гарднър.

«Особено след скандала с аплодирането на нациста в канадския парламент. Те (израелското правителство — бел.ред.) ще направят всичко, за да получат допълнително оръжие за своите задачи», каза той.

Според експерта, доставяйки оръжие на Украйна, САЩ са изчерпали арсеналите си.

«А когато Израел поиска помощ, се оказа, че ние самите се нуждаем от оръжейни запаси. Съединените щати ще трябва да изберат: да подкрепят Украйна или Израел. Вашингтон ще избере Израел. Зеленски знае това», отбеляза Шафър.

Той заключи, че тази ситуация е поставила президента Джо Байдън в много трудна позиция.

Сутринта на 7 октомври Израел беше подложен на безпрецедентна ракетна атака от ивицата Газа. След масирания обстрел бойците на Хамас навлязоха в граничните райони в южната част на еврейската държава.

Военното крило на Хамас обяви операция «Потоп Ал-Акса».

В отговор Арматия за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) обявиха началото на операция «Железни мечове» в ивицата Газа. В рамките на дни след нападението израелските военни поеха контрола над всички селища близо до границата с Газа и започнаха да нанасят въздушни удари срещу цели, включително цивилни, в ивицата.

Освен това Израел обяви пълна блокада на Газа: доставките на вода, храна, електричество, лекарства и гориво бяха спрени. По последни данни броят на жертвите в ивицата Газа надхвърли две хиляди души, а броят на загиналите израелски жители надхвърли хиляда, няколко хиляди израелци и палестинци бяха ранени.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *