Лоши новини за Украйна: Ангажирането на САЩ в Близкия изток е началото на края за Киев

Свят

Иде Трета световна война, ако Западът се ангажира едновременно в Украйна и Близкия изток, иде и началото на края за Украйна, смятат руски анализатори на фона на новата сила, с която избухна израело-палестинският конфликт.

Случващото се между Израел и Палестина ще се отрази на целия свят, се казва в анализ на консервативното издание „Царьград“. Светът може да се окаже на прага на трета световна война, а мнозина смятат, че тя вече тече, пише изданието. И припомня, че САЩ вече се обещали помощ на Израел, с което Америка си отваря втори фронт след украинския.

В Киев цари смут – какво ще изберат в САЩ – бялата риза на хасида (хасиди са наричани ортодоксалните евреи) или украинската въйшиванка (народната носия, която властта в Киев превърна в символ на украинската независимост), пишат руски анализатори.

Според политическия наблюдател на „Царьград“ Андрей Перла след разгорялата се нова война между Израел и Хамас, вече не може да се говори за никакво участие на Израел във войната в Украйна в подкрепа на Киев. Тел Авив беше готов да даде на Украйна модерни системи за борба с дронове. Освен това „с ръцете на Хамас“ е нанесен тежък удар и на Демократическата партия на САЩ – основния идеолог на западната помощ за Зеленски. Андрей Перла допуска, че в момента целият свят гледа как Хамас осигурява победата на републиканците на изборите в САЩ догодина (б.р. – републиканците винаги са били тясно свързани с израелската кауза).

Същата теза развива и друг анализатор – Георгий Бофт пред bfm.ru, като обръща внимание, че неочакваната ескалация на палестинско-израелския конфликт веднага е отклонила вниманието от войната в Украйна. Политологът задава въпроса дали САЩ ще имат политически и военни сили за двата конфликта. Без да говорим за конфликта, който се заформя с Китай за Тайван.

„Промени се самият характер на войната. С помощта на самоделни ракети, изстрелвани от стоманени тръби и дронове – камикадзе, измайсторени по мазетата, терористи „по чехли“ в буквалния смисъл могат да парализират живота в една развита държава, притежаваща армия, въоръжена със скъпо оръжие. Макар че, съдейки по всичко, става ясно, че Хамас вече притежава противоракетни зенитни комплекси и противотанково оръжие. Отделен въпрос е как всичко това се е оказало в анклава, където е пълно с агенти на израелското разузнаване. Оказа се, че в цифровия свят, където всичко се подслушва и наблюдава, е възможен „нов Пърл Харбър“ и нов „11 септември“ едновременно. Тероризмът, както и досега, продължава да не е по зъбите на съвременните държави“, подчертава Георгий Бофт.

Ако конфликтът на Близкия изток се разгори, погледът на света ще се съсредоточи там, заедно с Украйна или дори вместо Украйна, смята анализаторът. И подчертава, че във войната в Близкия изток става дума за мащабни загуби сред мирното население.

„Кадрите на жестоко отношение към заложниците от страна на Хамас обикалят света. След тях ще тръгнат видеата с палестинските жертви след ответните удари на Израел. Голямата мюсюлманска диаспора в Европа посрещна с ликуване терора на Хамас. Което означава, че се задава сериозна криза, в това число и терористична, вече в Европа. Съчувствието към палестинците е голяма по целия свят. Многогодишната военна заплаха в Близкия изток има в основата си не само вековната вражда между араби и евреи, но и нерешения палестински въпрос. Освен това съществува заплахата украинският конфликт да прерасне в също такъв неразрешим десетилетия въпрос. На Запад могат да получат нов импулс разговорите, че трябва да се приключва с войната в Украйна още повече, че украинско контранастъпление засега не дава резултат. Особено, ако се застане пред избора – на кого да помагаме?“, смята Бофт.

Политологът обаче допуска и друг сценарий. А именно – че разпространението на хаос по целия свят работи в полза на Владимир Путин, който искал с това да отвлече вниманието на Запада от Украйна. „Няма да е чудно, ако след време се появят публикации или дори политически заявления за това как Русия се е договорила с Иран за разпалването на война в Близкия изток. Такъв пропаганден ход може да помогне за по-нататъшното ожесточаване и мобилизация на Запада, основно САЩ, да се даде отговор на враговете на западната цивилизация по всички фронтове – било то в Украйна или в Близкия изток. И това вече ще бъде непосредствено предверие към нова световна война“, казва още Георгий Бофт.

Вестник „Известия“ пък обръща внимание, че постоянните рейдове на израелските военни в палестинските лагери са една от причините за операцията на Хамас, но за изострянето на ситуацията много е допринесла и политиката на дясното правителство на Израел, в частност – разширяването на израелските селища и опитите да се смени статутът на джамията Ал – Акса.

Според политолога Вячеслав Матузов, цитиран от „Известия“ целта на Хамас не е била да разгроми израелската армия, нито да вбие клин в процеса на нормализация на отношенията на ред арабски държави с Израел. „Широкото настъпление на диверсионни групи си е поставяло друга задача – морално-психологическа, да развее мита за непобедимостта на израелската армия, да създаде атмосфера на неувереност в израелското общество, да разколебае оценката му за политиката на страната по отношение на Палестина и останалите арабски държави“, смята експертът на „Известия“.

Израел вече понесе страшно морално поражение и във военно отношение това е победа за Хамас и палестинската страна. На Израел ще му се наложи да се съобрази с това и да коригира политиката си“, подчертава друг наблюдател – Роланд Биджамов. Той допуска, че проблемът ще бъде решен с посредничеството на Египет чрез обмяна на израелските заложници и палестински затворници.

 

Превод и редакция „Епицентър“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *