Утре е Денят Х! Правителството трепери

България отблизо
Вече почти две седмици продължава блокадата на АМ “Тракия”. Миньори настояват за изтегляне на териториалните планове за справедлив преход и подготвят национален протест през утрешния ден. 

Протестите на миньорите избухнаха заради така наречените планове, с които се гарантират инвестиции за регионите, които ще бъдат засегнати от зеления преход. Енергетиците обаче се опасяват, че ще загубят работата си. Има и твърдения, че ще има тройно увеличение в цената на тока, ако се спре употребата на въглища – теза, която редица експерти вече обориха, тъй като енергията, произвеждана от въглища е много по-скъпа.

 

Блокирани продължават да бъдат автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора, Проходът на Републиката и Подбалканският път край Гурково, както и пътя Раднево – Нова Загора. Затворен за движение в района на автомагистрала „Тракия“ и пътя Стара Загора – Димитровград. Блокадата на част от ключовите пътища в страната остана, въпреки постигнатото на среща между синдикати, протестиращи и власт споразумение. То обаче се оказа не приемливо за някои от миньорите.

 

Исканията на протестиращите са ясни – териториалните планове да бъдат изтеглени. Това обаче няма да се случи и вече беше повторено няколко пъти от премиера акад. Николай Денков.

За 12 октомври е обявен национален протест, с който заетите в комплекс „Марица изток“ се обръщат за подкрепа към хората от цялата страна и региона на Маришкия басейн.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *