Луд скандал разтърси парламента. БТР-ите скараха депутатите, Борисов кадрува в сянка, вижте какво прави

България отблизо
Над 2 часа вече парламентът не може да започне работа по същество. С пълна промяна на програмата за работа и скандали по темата започна днешното пленарно заседание на парламента.

За днешния ден бяха предвидени четири законопроекта и парламентарен контрол на шестима министри.

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обаче предложи нови десет точки и да отпадне контролът.

 

Така днес депутатите ще решават ще даваме ли от БТР-ите на жандармерията на Украйна, да се премести ли Конституционният съд в една от сградите на Българската банка за развитие и кои депутати ще влязат в парламентарните делегации в международни организации. Днес ще приемат и останалите промени в Закона за защита от домашното насилие. Отказаха се обаче от днешния парламентарен контрол, който ще бъде преместен за другата седмица.

 

Промяната на програмата предизвика недоволство от парламентарните групи на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

 

„Виждам ентусиазмът на народните представители да работят поне до неделя следобед, като започнем от сега“, каза Петър Петров от „Възраждане“ и направи обратно предложение.

 

„На председателски съвет ви казах, че е абсолютно безсмислено да се обсъжда програмата, която се предлага и вие днес го доказвате много бързо, даже не изчакахте 48 часа. Предложихте 10 точки, от програмата са останали още 4, значи, колеги, имаме общо 14 точки да гледаме. Миналата седмица сменихте програмата на 70%, днес сте вече на 90 или 85%. Смятате ли, че това е нормалният парламентаризъм?“, попита Свиленски и се усъмни, че депутатите знаят какви са новите точки, които бяха вкарани в програмата.

 

„Меко казано е недопустимо подобно нещо. Аз не мога да разбера това да не е някакъв сбирщайн тук, някакъв селски събор, на който всеки трябва да си показва номерата. Борисов казал и Народното събрание трябва да гласува 19 точки или 199 точки“, включи се и червеният Иван Ченчев.

 

Депутатът от ДПС Хамид Хамид призова да се подложат на гласуване десетте точки, тъй като били малки законопроекти с по едно-две изречения. Досега с три процедурни предложения изядохме два законопроекта, така че, дайте да гласуваме, настоя Хамид.

 

Депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов заяви, че Бойко Борисов пази Асен Василев от неудобните въпроси на депутатите и затова се предлагало да отпадне парламентарният контрол. Няма как да мине един такъв дневен ред, ставате за смях пред обществото, посочи Балабанов.

 

В крайна сметка след кратък спор, дневният ред с нови 10 точки, обявен от председателя на парламента, бе приет със 148 гласа „За“ и 65 „гласа“ против.

 

При така гласувания дневен ред народните представители – предимно от БСП и ИТН, започнаха с процедурните хватки да бавят започването по същество на пленарното заседание. Левите предложиха две от точките да бъдат изместени по-напред в дневния ред на законодателния орган, а Тошко Йорданов от ИТН настоя народните представители да си удължат работното време до приемането на абсолютно всички законопроекти. Всички те бяха приети.

 

След това пък се направиха и допълнителни процедурни предложения за прегласувания, с което се показаха ясни индикации, че дейността и работата на Народното събрание не може да тръгне.

 

Тошко Йорданов поиска да се изслушва и вътрешният министър Калин Стоянов като точка трета в дневния ред на парламента. Това предложение на председателя на парламентарната група на ИТН също мина през гласуване и прегласуване.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов да дойде в парламента поиска председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Настояването му дойде след като близо час вече депутатите се караха за дневния си ред.

 

„Да гласуваме процедура по допуск за господин Слави Трифонов. Колеги, видяхме, той изпраща едни SMS-и. Вместо да изпраща SMS-и до чираците си, по-добре сам да дойде тук и сам да аргументира своите тези“, каза Карадайъ от парламентарната трибуна.

 

„Благодаря за предложението и по-скоро за това, че сме чираци на господин Трифонов. Нали знаете, че чираците са при майстор. Благодаря за признанието, че господин Трифонов е майстор, но бих допълнил вашето предложение – да бъде даден достъп на Прокопиев, който така или иначе си е инсталирал цяла парламентарна група, включително и господин Доган да се разходи от Росенец, така и така ще му взимате пристанището. И също така, ако може, да се задължи Бойко Борисов да присъства днес, ако трябва с охрана в залата, защото дойде, направи едно кило предложения и вазира. Разбирам, че сигурно е отишъл да каже на жандармерията, че тази вечер ще се прибере малко по-късно, момчетата да пият по едно кафе, но все пак нека всички да дойдат тук, да им осигурим достъп до залата“, отговори му председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов.

 

От парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) излязоха с декларация, „посветена на лицемерието“. Тя беше прочетена от парламентарната трибуна от председателят на групата Тошко Йорданов.

 

Той пусна през телефона си запис от изказвания и след това повтори част от тях: „Нито глас за Пеевски.“ „Става дума за българската държавност, става дума за нашето бъдеще, затова как се развива България.“ „Нито глас за Пеевски, за да може ние след това в парламента да гарантираме, че ще има управление, което ще постави ГЕРБ и ДПС в карантина.“ „Не, няма да има достъп на ДПС и на ГЕРБ до кокала на властта“.

 

„Христо Иванов – лицемер номер едно на републиката“, коментира в заключение Тошко Йорданов.

 

Очаквайте подробности!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *