Луд скандал разтърси парламента. Депутатите се хванаха за косите заради новите управляващи и задкулисните им договорки

България отблизо

С гръм и трясък сред бурен скандал , парламентарната група на БСП напусна пленарната зала. Последваха я депутатите от ИТН и „Възраждане“.

„Днес още веднъж ставате свидетели на прегрупирането на паралелната държава, за да оцелее, на задкулисието и на овладяването на парламентарната демокрация, правенето ѝ на заложник на лични, икономически и лобистки интереси.

 

 

ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) са новото управляващо мнозинство в този парламент. За „Възраждане“ се колебаем, защото казаха, че няма да участват в комисии, а преди почивката предлагаха заместник-председатели“, каза от трибуната на НС лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Мотивите за тази странна коалиция са: ГЕРБ да се реанимират и да спасят Бойко Борисов, защото цялата държава е заложник на неговата лична кожа, ДПС – ясно, да се легитимират вече официално във властта.

Тук по средата е големия въпрос, защото Христо Иванов от лодката в Росенец стигна до прегръдката с Росенец. Защото ПП-ДБ от изчегъртването на Борисов стигнаха до реанимирането на Борисов“, заяви още тя.

Минути по-рано Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) призова опозицията – „Възраждане“, БСП и ИТН, да се откаже от председателски и зам.-председателски места.

Нинова лаконично му отговори: „Господин Йорданов, нямаме нужда от призиви и обръщения, за да си вземем решението“.

Въпреки това обаче явно в почивката от БСП са взели същото решение.

„Ние оставаме опозиция на това задкулисие. Няма да предлагаме председатели и заместник-председатели на комисии и напускаме залата, няма да участваме в това позорно гласуване, което легитимира паралелната държава като официално ръководство на Народното събрание“, обяви соцлидерката.

След нея на трибуната излезе Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че България има нужда от силно евроатлантическо мнозинство.

„Нас са ни пратили, за да защитим геополитическия избор на страната и да сложим точка на политическата криза.

Не участва ДПС във властта, няма постове, но подкрепя евроатлантическото мнозинство и то е най-голямото от прехода насам – 168 народни представители. Така ще бъде в този парламент без да участваме във властта“, каза Цонев.

Малко след като БСП напуснаха залата това направиха и представителите на „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *