ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС искат да подарят на Киев нещо, което не е тяхно!

България отблизо

Вече е факт проекторешението, с което ще предоставим безвъзмездно нова военна помощ на Украйна във вид на техника от складовете на МВР, за което съобщи по-рано днес Ивайло Мирчев от ПП/ДБ. 

Става въпрос за бронетранспортьори, друга военна техника и резервни части от складовете на „Жандармерията“, наследила през 1997 г. запасите от техника на „Вътрешни войски“, които тогава бяха разформировани.

Техниката е от 60-те и 70-те години на миналия век и в предложението се посочва, че жандармеристите ни няма да имат нужда от него.

Под проекторешението са се подписали като вносители лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Вносители са Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Ивайло Мирчев, Десислава Атанасова и Христо Гаджев.

В мотивите си те посочват, че тази техника „е с отпаднала необходимост за българската държава, но може да бъде сериозна подкрепа на Украйна в битката й за запазване на независимостта й и териториалната цялост след неоправданата и непровокирана руска агресия“.

Инициаторите посочват, че съхраняването на бронираните машини в складовете на МВР и Жандармерията само ни костват харчове през последните 25 години. Предложението е бронираните машини да се подарят на Украйна.

Според Даниел Митов това е немалка помощ за Киев. Той уточни, че в момента прегледът на това, което може да се предостави от българска страна, продължава.

„След посещението на президента Зеленски и започналия преглед от страна на институциите в България какво може да се предостави от българска страна на Украйна, което може да свърши работа в условията на война и за да помогнем на Украйна да пази териториалната си цялост и отвоюва окупираните територии от страна на Руската федерация, разбираме, че е възможно България да предостави и ще предостави над 100 бройки бронирана техника, която е с отпаднала необходимост за българската жандармерия и за нуждите на Министерството на вътрешните работи“, коментира Даниел Митов, цитиран от БТА, след като новината пръв съобщи Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Попитан каква друга помощ се обсъжда, Митов посочи, че ще се обсъжда това, което институциите преценят след приключването на цялостния преглед.

Според него това не може да намали отбранителния потенциал на България.

От своя страна Ивайло Мирчев напомни, че тази техника е закупена по време на т.нар. Възродителен процес и за нея се дават пари за съхранение и поддръжка. Тя никога не е използвана от бившите вътрешни войски и сега от „Жандармерията“. По думите му очевидно има интерес към нея от страна на Украйна.

По никакъв начин няма да нарушим боеспособността на Българската армия, заяви депутатът.

Ивайло Мирчев коментира, че количеството на техниката е класифицирана информация и МВР ще вземе решение, но със сигурност би трябвало да говорим за около сто броя техника. С проекторешението се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за предоставяне на тази помощ на Украйна.

По думите на Мирчев това проекторешение е било задача номер едно за премиера, министрите на вътрешните работи и на отбраната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *