Луд скандал разтърси парламента! Хвърчат искания за оставки и съд, депутати свалиха маски и лъснаха лицата на спонсорите им

България отблизо
Въпросът с изпращането на ракети С-300 с отпаднала необходимост за Украйна напълно очаквано повиши градусите на напрежение в пленарна зала. Стигна се до обвинения в национално предателство и заплахи със съд. 

Темата с даряването на ракети с отпаднала необходимост се появи на дневен ред вчера, след предложението на комисията по отбрана в НС. Някои от опозицията разкритикуваха мнозинството, че праща на Украйна оръжия с изтекъл срок на годност и поискаха обяснение за смисъла от всичко това. Други пък се усъмниха дали това изобщо е вярно и изразиха опасения, че в Украйна се пращат оръжия за сметка на българската армия. На комисия беше одобрено да предоставим и стрелкови боеприпаси с отпаднала необходимост от складовете на МВР.

 

Вчера и президентът Румен Радев  се изказа остро като призова българската армия да не се използва като “донор” за чужди армии. 

БСП поискаха за пореден път оставката на военния министър Тодор Тагарев.

 

Министърът обясни пред депутатите, че страната ни няма капацитет да поправи тези ракети, няма и резервни части, а Украйна може да ги използва.

 

Съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов заплаши със съд заради клевета лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

 

Повод за заканата стана реплика на зам.-председателя на „Възраждане“ Цончо Ганев, който обвини Атанасов, че е предал на украинската страна секретен списък с българско въоръжение:

„Преди време изтече списък, промотиран и заявен от един от лидерите на ПП-ДС, който ясно заяви пред медиите, че е занесъл и е запознал украинската страна с българското въоръжение какво можем да дадем. Днес ще кажете ли?! А – точка А, това национално предателство ли е?“

 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов цитира думи от интервю на Атанасов пред БНТ.

 

„На 5 ноември 2022 година народният представител Атанас Атанасов каза следното – „преди две седмици имахме среща с украинския посланик в България. В комуникацията си с българските власти украинското посолство е наясно какво имаме в излишък, което може да им бъде полезно“. Ето ви пример за извършен шпионаж в нашата държава от чужд дипломат, който, г-н Атанасов, като в крайна сметка бивш шеф на контраразузнаването, би следвало да знае как да постъпи в тази ситуация“.

Атанасов обвини опонентите си, че с атаката срещу него започват „предизборната си кампания“, пишат от Българското национално радио и призова да занесат данните си в прокуратурата.

“Никога не съм говорил такива неща, каквито си позволявате тук да говорите, нито знам за някакви списъци, нито знам какво е въоръжението на българската армия. Така че това е пълно безобразие, което вършите тук, безогледно лъжете, разбрахте ли. И между другото си търсите да ви заведа дело за клевета, да знаете!“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *