Депутатите-предатели решиха: Даваме ракети С-300 и патрони на Киев

България отблизо

Народното събрание реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерство на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56×45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Решението бе гласувано по време на закрито заседание.

Справка от проведените гласувания в пленарна зала, изпратена от пресцентъра на парламента, показва, че „за“ са гласували общо 141 депутати – 57 от ГЕРБ-СДС, 50 от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ и 34 от ДПС. „Против“ са били 40 народни представители, от които 34 от „Възраждане“, пет от „Има такъв народ“ и един независим. С „въздържал се“ са гласували трима депутати от ИТН. Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ не са участвали в гласуването на проекторешението, съобщава БНТ.

С решението се задължава Министерският съвет да предприеме необходимите действия.

Вносители на проекта за решение са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС.

По време на дебатите в пленарна зала проектът на решение срещна силен отпор и остри критики от страна на опозицията в лицето на „Възраждане“, БСП и ИТН. Близо час отне започването на дебата по същество като всяка от трите гореизброени партии искаше почивка, за да се осигури време на заседанието на дойде министърът на отбраната Тодор Тагарев, директорите на разузнаването и др.

Христо Гаджев от ГЕРБ каза, че България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските военновъздушни сили.

„Те няма как да се ползват“, уточни той.

Гаджев коментира, че МО е направило опит да бъдат ремонтирани зенитно-управляемите ракети, но той е бил неуспешен.

Според него минималният брой военна помощ, който ще предоставим, по никакъв начин няма да навреди на бойната готовност на българската армия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *