Лукашенко предупреди: Имаме ефективно противодействие на всички съвременни заплахи

Свят

Светът прави все повече стъпки към война с използване на смъртоносни оръжия, а САЩ ескалират ситуацията, като доставят оръжие на Украйна. 

 

Това каза президентът на Беларус Александър Лукашенко на среща с външния министър на Унгария Петер Сиярто, съобщават руски медии.

„Това, което е тревожно, е, че можем да разрушим дори лошата, както я критикуваме, система на световен ред, която съществува днес. И днес правим все повече и повече стъпки – повярвайте ми, аз съм опитен политик, виждам това, правим това сериозно – правим стъпки към пълномащабна война, използвайки най-смъртоносните оръжия“, каза още Лукашенко.

Лукашенко добави, че САЩ, като доставят оръжия на Украйна, трябва да разберат, че „те ескалират тази война“.

„Трябва да се противопоставим на това по всякакъв възможен начин, ако не искаме отново да се окажем в горещия котел, в който няма да има просто конфликт, а ужасна, смъртоносна война“, добави президентът.

„Вярвам, че трудната задача за предотвратяване на войни и въоръжени конфликти трябва да бъде решена от хора, които имат добра воля във всички страни и на всички континенти.

В крайна сметка гаранциите за спокойно и устойчиво развитие се създават от нашите усилия да поддържаме мира, да разрешаваме възникващите разногласия чрез дипломатически средства, да намалим   нивото на противопоставяне, враждебност и омраза”, добави Лукашенко.

Според него, от професионалното познаване на ситуацията зависят не само вземаните управленски решения, но и „поддържането на доверие, чиято липса е особено остра в момента и вече доведе до катастрофални последици в определени региони“.

Лукашенко отбеляза, че Минск ще бъде домакин на още една открита и конструктивна дискусия по темата за международната сигурност, която вълнува всеки жител на планетата.

„Убеден съм, че конференцията в Минск ще се превърне в експертна платформа, на която ще бъдат дадени безпристрастни оценки на текущите събития.

Но най-важното е, че за политическото ръководство на евразийските страни ще бъдат подготвени ефективни мерки за противодействие на всички съвременни предизвикателства и заплахи”, каза Лукашенко.

На 26-27 октомври в Минск се провежда международната конференция на високо равнище „Евразийската сигурност: реалност и перспективи в един трансформиращ се свят“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *