Любомир Кючуков: Борисов и ГЕРБ се превръщат в трън в петата на ЕС, протестите се наблюдават от много високо място!

България отблизо

Протестите в България се наблюдават много внимателно от чужбина и имаше много ясни позиции. Във вчерашния ден имахме позиция на Европейската комисия, в Европейския парламент, както и позиция на Съвета на Европа. И в трите случая те не бяха ласкави към управляващите.

Европейската комисия чрез своя говорител настоя да не се използва прекомерна сила и да се спазва правото на протестиращите граждани“.
Това заяви пред Bulgaria ON AIR дипломатът и бивш заместник външен министър Любомир Кючуков.

Той добави още един факт: Европейският парламент е формулирал информацията за изслушването на българското правителство в парламента, като типичен пример на фалшива новина.

„Това, което наблюдаваме в международен план, е, че Европа няма да се намеси в двустранен план. Едва ли някоя от страните ще заема позиция, защото за разлика от Беларус, България е страна членка на ЕС, но правителството няма подкрепа в Европа за своите действия“, заяви той.

„Борисов и правителството започват да се превръща в трън в петата на ЕС, включително на Европейската народна партия, която има най-много представители. Само преди година в Румъния имахме огледални протести. Там имаше президент от ЕНП, който активно подкрепяше протестите срещу правителството на социалдемократите, които бяха със същия мотив – за корупция. Сега тя трудно би могла да подкрепи своята членка – ГЕРБ. Между другото, извън дежурното и задължително изказване на Манфред Вебер, който през юли подкрепи правителството на ГЕРБ, нямаме друга официална позиция от ЕНП“, подчерта експертът по международни отношения.

На въпрос защо ГЕРБ и Борисов се превръщат в трън в петата, Кючуков беше категоричен: „Първо, защото някои лидери вече го нареждат до Орбан. Второ, защото тема „корупция“ отдавна фигурира в дневния ред на Европа.“

По думите му често пъти позициите от чужбина се използват за легитимиране на вътрешни позиции, но, от друга страна, ние не трябва да си затвяраме очите за мнението на чуждите фактори.

„При всяко правителство в България е имало корупция. Разликата със сегашното обаче е качествена. Това правителство издигна корупцията в ранг на система. На практика държавата беше овладяна, бизнесът е изцяло зависим от правителството, защото основните средства идват по линия на ЕС, тоест, разпределят се централизирано, съдебната система е овладяна, държавната администрация е сменена. Между другото, има само три страни в Европа с посткомунистическия синдром на сливане на партия с държава – Русия, Беларус и България“, каза Любомир Кючуков.

Tagged

1 thought on “Любомир Кючуков: Борисов и ГЕРБ се превръщат в трън в петата на ЕС, протестите се наблюдават от много високо място!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *