Май скоро и у нас: Швейцария преминава към режим на тока!

Свят

Причината е недостиг на енергия.

Швейцария обмисля да премине към поетапни прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на енергия. Директорът на Асоциацията на швейцарските електроснабдителни дружества (VSE) Михаел Франк заяви това днес.

„Планираме поетапно да въвеждаме все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо”, каза той, цитиран от агенция Ройтерс. „Първоначално те ще бъдат доброволни, след което ще бъдат въведени ограничения за осветлението на витрините и улиците, а след това правителството може да изиска от около 30 000 компании да спестят до 30% от електроенергията си”, допълни Франк. Той смята, че тези мерки ще помогнат за намаляване на потреблението на електроенергия в страната с една четвърт.

Директорът на Асоциацията на швейцарските електроснабдителни дружества допълни, че в краен случай отделни региони ще бъдат изключвани от мрежата за периоди от по четири часа.

Михаел Франк обяснява енергийната криза в страната с недостига на газ, вследствие на съкращаването на руските доставки и спирането на атомните електроцентрали във Франция за профилактика.

 

Източник: NOVA TV

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *