Макрон гръмогласно: Европа не е длъжна да се съобразява само с НАТО!

Свят

Европа трябва да подобри отношенията с Русия, въпреки различията. Ние не сме длъжни да се съобразяваме само с НАТО.

Това заяви френският президент Емануел Макрон в интервю за телевизионния  канал RTS.

Обявявайки преговорите с руския лидер Владимир Путин, френският президент Емануел Макрон заяви, че възнамерява да подобри отношенията си с Руската федерация.

 Ръководителят на Петата република обяви, че Европа трябва да изгради диалог с Русия и да възстанови предишните си отношения с нея. Става дума за подобряване на отношенията между страните, за което той възнамерява да разговаря с президента Владимир Путин.

„Европа, в която аз вярвам, със своята многополярност, която защитавам, трябва да изгради нови правила за доверие и сигурност с Русия, защото не е длъжна да се съобразява само с НАТО,“ подчерта френският президент.

Също така Емануел Макрон обеща да обсъди реформа в състава на „Голямата седморка“, която преди изключването на Русия от нея беше „Голямата осморка“.

„Ето защо, през следващите седмици отново ще имам дълъг, интензивен разговор с Владимир Путин и като президент на Франция, и като председател на Г-7, за да възстановя нейната динамика, каза президентът Макрон.

В Русия не повярваха много на неговите думи, понеже засега те още са само думи.

Руският сенатор Алексей Пушков коментира в профила си в „Туитър“ изявлението на президента на Франция Еманюел Макрон за възстановяването на отношенията с Русия.

По думите му, в момента действията на европейските страни не съответстват на изявленията на техните лидери, особено по въпроса за санкциите срещу Русия, които наскоро бяха удължени.

„Това е истинско послание. Но засега това са само думи, а действията са удължаване на санкциите за следващите шест месеца. Трудно е да се очаква появата на граматиката на доверието в условията на санкции. Те пораждат само граматиката на недоверието„, написа Пушков.

Дали ще се стигне до разбирателство на ЕС с Русия ще видим в следващите дни и месеци. Но истината е, че ако държи на своята независимост от САЩ, Европа има нужда от Русия. И понеже Германия започна да подобрява отношенията си с РФ и сключи много важни търговски сделки, без да говорим за газопровода „Северен поток 2“, то Франция бърза да не остане на второ място. И затова Макрон изневиделица заяви, че ще подобрява отношенията с Русия и ще говори с президента Владимир Путин за „стратегическите отношения“ с Руската федерация.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *