И Полша разбра, че не може без Русия! Ето шокиращите факти!

Свят

Полският евродепутат от опозиционната партия „Гражданска платформа“ Анджей Халицки заяви, че управляващата партия „Закон и справедливост“, която обикновено се придържа към антируски възгледи, неочаквано се обяви за отмяна на санкциите срещу Руската федерация.

Политикът обърна внимание на факта, че в своята реторика партия „Закон и справедливост“ често използва израза „заплаха от Изтока“. В същото време, представители на това движение твърдят, че „агресивната руска политика“ трябва да бъде изправена пред „твърда полска позиция“. Всъщност ситуацията е малко по-различна.

В Съвета на Европа позицията на правителството на партия „Закон и справедливост“ е напълно различна – проруска“, подчерта европейският депутат.

Съпартиецът на Халицки, Александър Почей от своя страна съобщи, че преди две седмици в Съвета на Европа е отбелязано безпрецедентно събитие – депутат от Полша гласува за отмяна на санкциите срещу Москва. Той припомни, че след събитията от 2014 г., когато Крим се влезе в състава на Руската федерация, делегацията на Русия е лишена от правото да гласува в ПАСЕ. Обаче веднага щом се появи реална възможност Русия да се върне в европейската организация, полският представител бе първият, който гласува за това завръщане.

Според Поцей, този факт показва промяна във външната политика на Варшава. За разлика от прибалтийските страни, Грузия и Украйна, с които Полша е солидарна по много въпроси, Варшава иска да види Руската федерация в Съвета на Европа.

Защо Полша така рязко промени позицията си? Ами много просто. Защото във Варшава не робуват на заповедите от Брюксел. И не ги считат за нещо изначално дадено, което не може да се променя. И още нещо. Поляците разбраха, че не могат да се справят сами в битката с Брюксел. Понеже САЩ и Западът са много по-силни от тях. И затова им трябва могъщ съюзник като Русия, която да ги подкрепя. Това е! Но за да го направиш се иска да служиш на страната си, а не на Запада, какъвто е случаят с Борисов и ГЕРБ.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *