Макрон дава заден: Иска още санкции, но не и въоръжен конфликт с Русия и Беларус!

Свят

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да „преразгледа дълбоко“ отношенията си с Москва, пише в. Le Figaro, цитиран от „Фокус“.

Освен това той отбеляза, че „политиката на санкции“ е ограничена както по отношение на Русия, така и по отношение на Беларус.

На въпрос за ефективността на санкциите срещу Беларус, Еманюел Макрон отговори, че санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията около Алексей Навални досега не са дали резултат.

„Това, което казвате, е справедливо, но какви други мерки можем да измислим? В такъв случай какво, трябва да предизвикаме въоръжен конфликт?“, попита риторично френският президент.

В същото време Макрон призна „относителната ефективност на разпоредбите, приети през последните години“. И Европейският съвет поиска от Европейската комисия до юни доклад за това как да се отговори на „продължаващите провокации“ на Русия.

Що се отнася до забраната за полети над Беларус, Макрон призна, че не знае дали това би било достатъчно, за да освободи опозиционерът Роман Протасевич.

„Вярвам, че преминаваме през момент на истината в отношенията с Русия, който трябва да ни накара да преосмислим условията на напрежение, които установяваме“. Така че, според френския президент, санкциите са „само един от етапите“, пише Le Figaro.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *