Малоумно: Щатският конгрес ще умува дали македонците не са открили Америка преди Колумб!

Свят
Небивал исторически парадокс прозвуча в Конгреса на САЩ – македонците са стъпили на американска земя още през 1492 г. Не се уточнява датата, но е възможно да са изпреварили Христофор Колумб, който е документирал, че е достигнал острови в западната част на Атлантическия океан на 12 октомври 1492 г.

Демократът в Камарата на представителите Брендан Бойл от Пенсилвания внесе проекторезолюция за „обявяване на септември 2022 г. като „Месец на американското македонско наследство“ и честване на македонския език, история и култура на македонските американци и техния невероятен принос за Съединените щати“. За основание се посочват заслугите на преселници, чиито фамилни имена завършват с българските наставки „-ов“ и „-ев“, и само неколцина от най-новите мигранти носят фамилии с наставки „-ски“, характерни за днешните граждани на РС Македония. Инициативата е внесена за разглеждане в Комисията по надзор и реформа и тя има задачата да прецени дали да я придвижи към пленарната зала. Бредан Бойл е с ирландски корени и е второ поколение заселник в САЩ, защото баща му имигрира през 1970 г.

Още в преамбюла на проектодокумента има обосновка за неговата основателност. Първото изречение гласи: „Като се има предвид, че според налични доказателства най-ранното македонско присъствие в континенталните Съединени щати е установено на или около 1492 г.“…, от което възниква въпросът дали македонците не са изпреварили Христофор Колумб. За него се знае, че същата година открива не континенталната част на Америка, а Бахамските острови. Непознаването на историята на самата Америка създава подозрение към историческата прецизност на целия документ.

В Обръщение до Конгреса на САЩ от Централното ръководство на Македонските патриотични организации в САЩ се казва: „Нашите американски предци преди 1945 г. са били македонци и са определяли себе си като „македонци“, но са използвали термина „МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ“ или „български македонци“, за да се разграничат от другите етноси в Македония. Преди Втората световна война „македонец“ не е етнографски, а географски термин и преобладаващото мнозинство от македонците преди 1945 г. са се определяли като македонски българи, пише БГНЕС.

Когато в настоящата резолюция на Конгреса на САЩ се споменава „македонският език“, се пренебрегва значителното мнозинство от българо-езични македонци, които са допринесли за величието на Америка. Тази резолюция признава единствено етническите македонци от миналото и настоящето, които обаче реално никога не са били някакъв фактор до периода след Втората световна война.“

МПО е най старата и най-важна македонска и българска политическа организация в Америка. Тя е основана през 1922 г. и неин печатен орган е вестник „Македонска трибуна“. МПО изразява вярност към заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Обръщението е реакция на опита за прокарване на резолюция от проскопските среди за честване на „македонска идентичност“ различна от българската. Документът е подписан от Ник Стефанов.

 

Чували сме всякакви малоумия, но това претендира за специално отличие.

Tagged

1 thought on “Малоумно: Щатският конгрес ще умува дали македонците не са открили Америка преди Колумб!

  1. Че не знаеха ли до сега американците,че македонците са открили Америка?И не само това-ТЕ са я създали!Преди господ да създаде света и всичко в него,попитал македонците дали да го направи!След тяхното разрешение,той взел от Македонското огнище горяща главня и произнесъл заветните думи-да бъде(македонска)светлина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *