И Австрия заплака за Северна Македония, били братя с македонците!

България отблизо

Членството в ЕС на Република Северна Македония, Албания и страните от региона е наш стратегически интерес, заяви в Скопие министърът на външните работи на Австрия, цитиран от БТА.

Александър Шаленберг е на посещение в Република Северна Македония заедно с колегите си от Словения и Чехия – Анже Логар и Якуб Кулханек.

Шаленберг отбеляза, че в Австрия живеят над половин милион души с родословие от Западните Балкани, така че съществува „силна човешка връзка, която ни свързва“. „Това са най-близките ни съседи в политически, културен и икономически смисъл“, каза

Австрийският външен министър, говорейки за страните от региона. По думите му Австрия е горда, че заедно с Европейската комисия е била в състояние да изпрати ваксини Пфайзер на страните от региона чрез механизма за споделяне на ваксини срещу ковид.

„Винаги може да разчитате на вашите партньори в ЕС“, увери австрийският първи дипломат.

„Европейската интеграция няма да бъде завършена, докато всичките шест страни от Западните Балкани не станат пълноправни членки на ЕС. Нашата цел и тази на предстоящото председателство е да ви задържим на пътя към ЕС“, каза Шаленберг.

„Знаем, че има нерешени проблеми. Нашата позиция е, че двустранните въпроси не трябва да блокират процеса по присъединяване, но всички сме съгласни, че трябва да се справим с това“, посочи австрийският външен министър.

„В това отношение ние напълно подкрепяме усилията на португалското председателство и на Комисията. Ние ще подкрепим изцяло и усилията на предстоящото словенско председателство, което планира през есента много важна среща на високо равнище за Западните Балкани“, заяви Александър Шаленберг.

Той посочи, че не трябва да се губи повече време и изрази увереност, че 2021-ва няма да бъде изгубена година за Западните Балкани.

Източник БТА

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *