Мария Габриел напусна демонстративно Скопие, не искала да стои в една зала с Лавров

България отблизо

Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не присъства на днешното заседание на ОССЕ, на което е и руският външен министър Сергей Лавров. Освен Габриел, в македонската столица не е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

България не допусна прелитането на самолета на руския външен министър, защото на борда му е пътувала и говорителката на МВнР Мария Захарова.

Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти.

„Става дума не просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Работата е там, че правилата на въздушното движение са уредени в Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Съгласно нея територията на една държава включва „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не влиза в понятието „територия“. В тази връзка действието на и без това незаконните санкции на ЕС не може да се разпростира върху прелитането без кацане с летателен апарат на лице, на което е забранено да влиза на територията на съответната държава“, написа Захарова в приложението „Телеграм“.

 

 

По думите на Захарова за първи път в историята държавни власти забраняват преминаването през въздушното пространство не на самолет, а на човек, намиращ се на този самолет.

„Помислили ли са българските чиновници за това, че по отношение на хилядите функционери от НАТО, които се намират в нашите огледални стоп-списъци, може да бъдат приложени подобни ответни мерки? А помислили ли са, че по принцип създават опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой дава право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? (. . .) Между другото, ние вече сме в Скопие“, заяви Захарова.

 

 

По-рано стана ясно, че самолетът на руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС.

Tagged

3 thoughts on “Мария Габриел напусна демонстративно Скопие, не искала да стои в една зала с Лавров

  1. Мишката не искала заедно с Лъва в една зала. Ами логично е.

  2. Тези ШУШУМИГИ от външното министерство и всички нац. предатели използвайки виновници за това да бъдем държава за ПОСМЕШИШТЕ в световен мащаб, отказвайки на СЕРГЕЙ ЛАВРОВ да прелети над България на път за световна среща на ОССЕ , някой ден ще плачат като ученички или квичат като коледни прасета ………..и друг път съм писал ……БИВА , БИВА …..ама БИВОЛ за мезе на БИВА !

  3. Мома от село – на правителство начело.
    На свекъра прилича – след Америка тича.
    Защо ли наш’та държава – храни таз дръглива крава?😅

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *