Проф. Джефри Сакс: Хегемонията на САЩ вече не съществува

Свят

Хегемонията на САЩ в широк политически или икономически смисъл вече не съществува, заяви известният американски икономист и професор в Колумбийския университет Джефри Сакс в интервю за РИА Новости.

„Хегемонията на САЩ в широк политически или икономически смисъл вече приключи. САЩ вече не са хегемонистична държава, освен във въображението на американската политическа класа“, каза той.

Както отбеляза Сакс, в съвременния свят има много големи държави, сред които той посочи Русия, Китай и Индия, в резултат на което Съединените щати вече не са „единствената могъща държава в света“.

В същото време експертът призна, че американската валута все още продължава да доминира в международната финансова система, оставайки основната. Но това, според него, няма да е задълго.

„Ако участвате в международната търговия между две страни извън САЩ, те използват предимно долари“, каза Сакс, посочвайки също огромния дял на доларите на международните капиталови и кредитни пазари.

В същото време професорът добави, че очаква значително намаляване на разпространението на долара на фона на нарастващото значение на други страни, ръста на цифровизацията и злоупотребата на САЩ с ролята на националната валута като глобална, включително „използването на долара като оръжие“ при санкциите срещу Русия, Иран, Венецуела и други страни.

„Това ускорява прехода от базираните на долари системи към други“, заключи Сакс, посочвайки по-специално отказа от долара в търговията на Русия с Китай и Бразилия. Експертът спомена, че арабските и африканските държави скоро ще се присъединят към страните, отказали долара в търговските разплащания.

А това, според проф. Джефри Сакс, ще е окончателният край на американската хегемония в света.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *