Мария Габриел се удари в гърдите: Правителството работи много добре и затова не ни харесват. Но ние ще изведем България на нови висоти!

България отблизо

Абсолютно никаква роля няма Алексей Петров за съставяне на правителството. Това са инсинуации, които много би ми се искало тези, които ги повтарят, да не ги дават като аргумент за трупане на политически актив. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя припомни, че пред очите на българите са се случили преговорите за съставянето на правителството.

 

„Това правителство работи, дава стабилност и това явно не се харесва на всеки“, смята тя.

 

 

По отношение на твърденията за връзки на Алексей Петров с настоящия кабинет, тя каза: „Това са внушения и инсинуации, които явно целят да има в публичното пространство тема, която за мен лично и като вицепремиер и външен министър не позволява да се води дебат по съществените теми“.

На въпроса дали са предлагани постове на Петров на държавни служби тя отговори: „Категорично не. От началото на процеса там, където е имало смяна на имена, това е направено от парламентарните групи, които подкрепят правителството“.

Габриел коментира и острите думи на президента в събота: „Още от самото начало, уважавам президентската институция, България може само да спечели, ако наистина сме обединени и дневния ред на страната бъде изговарян в синхрон от трите власти.

Трябва да бъдем не тези, които изостават и след това наваксват. Ще говорим за нови технологии, инвестиции, ПВУ, доходи. Диалог с президентската институция аз лично го имам и той е много важен. Много е важно посланието, което изпращаме на Европа и света.

Вицепремиерът очаква институциите да свършват работата си по случая „Дебора“. „Най-силната реакция беше реакцията  на обществото. Институциите трябва да отговорят на тези очаквания. Това е и моето очакване към тях“, добави тя.

Външният министър потвърди, че е изпратено запитване до Дубай дали бившият следовател Петър Петров-Пепи Еврото е починал. „Нямаме отговор“, каза тя. „Важно е да получим максимално бързо отговор“, допълни тя.

Габриел коментира и скандала със задържаните българи във Великобритания, обвинени в шпионаж и сътрудничеството с британските служби. „Имаме изключително добро партньорство с тях. Оценявам положително това, че компетентните служби и власти са били в течение на разследването още от самото начало“.

Тя призова „да запазим спокойствие и обективност, за да може разследването да даде резултати“.

Тя посочи, че външно министерство е потвърдило, че задържаните са били членове на избирателни комисии.

„Говорителят на ЕК каза веднага, че не може да се прави връзка между случилото се преди дни (убийството на Алексей Петров) и членството в Шенген“, заяви вицепремиерът.

Необходимо е да продължим с интензивни усилия на всяко ниво. Наша голяма сила и подкрепа е ЕК, председателят на Европейския съвет“, посочи тя.

Попитана кой ще я замени на поста външен министър след ротацията, тя отговори, че всичко зависи от работата в екип и единството: „Съвсем естествен процес ще се случи, включително и този на ротацията. Аз бих отишла и по-далеч“.

На въпроса дали вижда изкарване на пълен мандат на този кабинет, Габриел отвърна: „От работата в екип, от резултатите, от обединението от всички ще зависи да дадем стабилност на държавата“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *