Мария Захарова строго: Прага изобщо не е наясно какво ще последва след такива „фокуси“!

Свят
Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „Прага май изобщо не е наясно какво ще последва след подобни „фокуси“, предава БНР.

Няма никакви основания за изгонване на руски дипломати от Чехия, заяви за агенция „Интерфакс“ заместник-председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Дмитрий Новиков.

 

Ако руската страна реши да отговори реципрочно, каквато е обичайната практика в такива случаи, това може да доведе до изгонването на всички чешки дипломати от Москва.

 

Руската реакция дойде след изявления на чешкия премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, които обявиха в събота решението на Прага да експулсира 18 служители на руското посолство. Те били идентифицирани като служители на разузнаването. Според премиера Бабиш, можело да имат отношение към взрив в чешки склад за боеприпаси преди седем години.

А защо не намериха нещо и от преди 100 години?! То и Борисов гонеше руски дипломати, но по един – двама. А чехите се оляха от всякъде. То бива, бива, ама да има цели осемнадесет шпиони в едно посолство в Прага, и то да е руското посолство – това вече е прекалено. А, както знаем, прекаленият светец и Богу не е драг. Ами че дори в Чехия да имаше невиждани атомни или космически технологии от най-ново поколение, пак нямаше да се струпат 18 „шпиони“ на едно място. Е, ако чехите са искали да се сдобият с някое американско конграчулейшънс, казано през зъби, сигурно са го получили. Но от това едва ли ще спечелят нещо.

Но пък ще загубят много повече.

И наистина, дипломатическият скандал постави под въпрос участието на Русия в търга за строителството на нов енергоблок в чешката атомната централа „Дуковани“.

 

Доведе и до отмяна на планираното в понеделник посещение в Москва на чешкия вицепремиер Ян Хамачек. Очакваше се той да преговаря за закупуването на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“.

А сега няма атомна централа, няма ваксина, няма нищо. Това е „печалбата“ на чехите.

На всичко отгоре ТАСС преди малко съобщи, че външното министерство на Русия е обявило 20 чешки дипломати за персона нон грата и ги изгонва от Москва.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *